Δυόμιση ελληνικές υποψηφιότητες στα Όσκαρ

Δυόμιση ελληνικές υποψηφιότητες στα Όσκαρ

Της Αγγελική Κώττη

Πέρσι είχαμε τον Γιώργο Λάνθιμο, αλλά και φέτος έχουμε Έλληνες που διεκδικούν Όσκαρ. Τρεις, ή για την ακρίβεια δύο και... μισό! Πρόκειται για την Κέι Γεωργίου, υποψήφια για Όσκαρ μακιγιάζ- κομμωτικής, τον Αλεξάντρ Ντεσπλά, υποψήφιο για Όσκαρ μουσικής και τον εσχάτως πολιτογραφηθέντα Έλληνα Τομ Χανκς. Το έργο τους είναι πολυετές και οι υποψηφιότητές τους απολύτως δίκαιες.

Κέη Γεωργίου

Το Οσκαρ μακιγιάζ - κομμώσεων μέχρι τώρα ήταν ένα «τυπικό» Όσκαρ με μόνο τρεις υποψηφιότητες. Οι καιροί όμως αλλάζουν και το μακιγιάζ και οι κομμώσεις παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο σινεμά, εφόσον μεταμορφώνουν τους ήρωες. Έτσι φέτος, ανακοινώθηκαν πέντε υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι δύο αποτελούν πρόταση του σωματείου μακιγιέρ - κομμωτών (για όποιον δεν το γνωρίζει, τα σωματεία στη βιομηχανία του θεάματος είναι πανίσχυρα στις ΗΠΑ και έχουν λόγο -και δικαίως- και στα Όσκαρ).

Υποψήφιες για το βραβείο είναι οι ταινίες:

- Bombshell

- Joker

- Judy

- Maleficent: Mistress of Evil

- 1917

Για τον Joker είναι υποψήφιες η Νίκυ Λέντερμαν και η Κέη Γεωργίου. Η πρώτη έκανε το μακιγιάζ και η δεύτερη το στιλ του Χοακίν Φίνιξ με τα μακριά, ανέμελα και σαν άλουστα μαλλιά, που προσέθεσαν στον χαρακτήρα, Η Κέη Γεωργίου έχει βραβευθεί με ΕΜΜΥ και άλλα, μικρότερα βραβεία στις ΗΠΑ.

Αλεξάντρ Ντεσπλά

Ο συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά είναι ελληνικής καταγωγής (από τον Βόλο) και θεωρείται ο πιο σπουδαίος συνθέτης μουσικής κινηματογράφου της γενιάς του. Στα φετινά Όσκαρ είναι υποψήφιος για τη μουσική του στην ταινία “Little Women” ενώ έχει πάρει το Όσκαρ μουσικής για την ταινία «Η μορφή του νερού».

Οι υποψήφιες ταινίες για πρωτότυπη μουσική είναι:

- Χίλντουρ Γκούντναντότιρ, Joker

- Αλεξάντρ Ντεσπλά, Little Women

- Τόμας Νιούμαν, 1917

- Ράντι Νιούμαν, Marriage Story

- Τζον Γουίλιαμς, Star Wars: The Rise of Skywalker

Η μητέρα του Ντεσπλά είναι Ελληνίδα, ο παππούς του, μάλιστα, ήταν Σμυρνιός. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Παρίσι, ωστόσο ποτέ δεν ξεχνάει τις ελληνικές του ρίζες και καταγωγή. «Η μητέρα μου είναι από την Ελλάδα και ο πατέρας μου από την Γαλλία, αλλά ταξίδεψα αρκετά και αγάπησα την Αιγυπτιακή μουσική. Πάντα μου άρεσε η παγκόσμια μουσική» έχει πει. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο, ενώ αργότερα έγινε επαγγελματίας τρομπετίστας και φλαουτίστας. Δάσκαλός του ήταν και ο Γιάννης Ξενάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Τα ακούσματα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μάρκου Βαμβακάρη δημιούργησαν το μουσικό ένστικτο και αυτί του.

Ο Ντεσπλά έκανε το ντεμπούτο του στο Χόλιγουντ το 2003 με το soundtrack του Danish Girl (ήδη είχε επενδύσει λυρικά παραγωγές της Γαλλίας) και ανάμεσα στις ταινίες που έχει επενδύσει μουσικά είναι τα Προφήτης του Ζακ Οντιάρ, Zero Dark Thirty της Κάθριν Μπίγκελοου, Argo του Μπεν Άφλεκ, Γκοτζίλα του Γκάρεθ Εντουαρντς, Βασίλισσα του Στίβεν Φρίαρς, αλλά και τον Χάρι Πότερ και τους κλήρους του θανάτου του Ντέιβιντ Γιέιτς.

Εκτός από Όσκαρ έχει πάρει Χρυσή σφαίρα και Grammy.

Τομ Χανκς

Όσκαρ έχει ξαναπάρει και ο Τομ Χανκς, ο «συμπατριώτης» μας που τόσο διαφημίζει την Ελλάδα. Είναι υποψήφιος για βραβείο β' ανδρικού ρόλου στην ταινία "A Beautiful Day in the Neighborhood". Φέτος τιμήθηκε με Χρυσή σφαίρα (το βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ) για τα επιτεύγματά του στο σινεμά.

Οι υποψήφιοι για το βραβείο αυτό είναι:

- Τομ Χανκς, Beautiful Day in the Neighborhood

- 'Αντονι Χόπκινς, The Two Popes

- Αλ Πατσίνο, The Irishman

- Τζο Πέσι, The Irishman

- Μπραντ Πιτ, Once Upon a Time in Hollywood

Είναι η έκτη υποψηφιότητα του Τομ Χανκς και η πρώτη από το 2000, όταν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία «Cast Away» (O Ναυαγός).

Ο Αμερικανός ηθοποιός κέρδισε δύο συνεχόμενες χρονιές Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Philadelphia» το 1993 και «Forrest Gump» το 1994.

Μάλλον τελικά πρέπει να του... χαρίσουμε τη στρατιωτική θητεία, για την οποία ο ίδιος είπε ότι δεν θα είναι καλός, επειδή έχει «αδύναμα γόνατα».