Δύο στα τρία ενεργά κρούσματα στη Β. Ελλάδα - Προβληματισμός για έξι Περιφέρειες

Δύο στα τρία ενεργά κρούσματα στη Β. Ελλάδα - Προβληματισμός για έξι Περιφέρειες

Το 66,4% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, σημειώνοντας πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για 6 Περιφέρειες όπου το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Περιφέρειες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας όπου τα κρούσματα δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, «τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων».

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.

«Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται και ζητάμε να εφαρμόζονται με προσήλωση τα μέτρα προστασίας», σημείωσε ο κ Χαρδαλιάς.

Επιπλέον ανέφερε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 6 π.μ. θα ισχύουν δύο επιπλέον μέτρα: 

- Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στον ιό στα σύνορα, δεν θα μπαίνουν στη χώρα

- Δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της αυτά τα μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.

«Όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις σε όσους δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Στη βόρεια Ελλάδα το 66,4% των ενεργών κρουσμάτων

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 16.617.

Αναλυτικότερα:

- τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

- 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής

-.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

- 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και

- 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Νωρίτερα έλαβε χώρα ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.