Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσπρωτία

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θεσπρωτία

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσπρωτία από τα 36 δείγματα που πήραν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. 

Τα δύο νέα κρούσματα αφορούν τον σύζυγο και τον γιο ατόμου που έχει διαγνωστεί ήδη θετικό στον covid-19.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας θα μεταβεί σε Ξάνθη και Κομοτηνή αύριο Τρίτη.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας συνολικά τα 3287, ενώ κανένας από τους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν έχασε τη ζωή του κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 3287 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 725 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1836 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από το σύνολο των 21 κρουσμάτων τα εννιά προέρχονταν από την Ξάνθη, τα πέντε είναι εισαγόμενα, ενώ πέντε ακόμα εντοπίστηκαν στη Θεσπρωτία και από ένα σε Αθήνα και Έδεσσα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).  Η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων, των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Επίσης, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι.  Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).

Στο μεταξύ, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας μετά τον εντοπισμό επτά κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία στην περιοχή. Παράλληλα, υπό έλεγχο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην περιοχή της Ξάνθης, μετά και τους εκτεταμένους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το χάρτη οι πιο επιδημιολογικά «φορτωμένες» περιοχές, (με το έντονο πράσινο χρώμα), είναι η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά  και ακολουθούν Αττική,  Έβρος, Δράμα , Εύβοια, Ηλεία, Αχαΐα και Κορινθία. Αντίθετα οι περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα είναι οι Σέρρες, Φθιώτιδα, Μεσσηνία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και η Κρήτη.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 285989 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5279 (1.8%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).