Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση στην Παραμυθιά - Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ξάνθη
Κορονοϊός

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση στην Παραμυθιά - Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ξάνθη

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας μετά τον εντοπισμό επτά κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα στην περιοχή. Παράλληλα, υπό έλεγχο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στην περιοχή της Ξάνθης, μετά και τους εκτεταμένους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιο Καραδέδο, η κατάσταση στην περιοχή είναι πλέον ελεγχόμενη και σε αυτό βοήθησαν πολύ, όπως είπε, τα δειγματοληπτικά τεστ που γίνονται.

Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα τεστ που γίνονται «μας δίνουν μια συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν πολλά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα κάνουν τεστ καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ θα παραμείνει μόνιμα και ένα κλιμάκιο στην Ξάνθη».

«Τώρα», πρόσθεσε, «πιστεύω η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ο κρατικός μηχανισμός ήρθε, είδε, άκουσε και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα»/

Καθησυχαστικός όμως εμφανίζεται ο κ. Καραδέδος και με τη μαθήτρια που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας και ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για την περαιτέρω διερεύνηση και τον εντοπισμό των εστιών της διασποράς του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες κάτοικοι της Ξάνθης έχουν προσέλθει σε ένα από τα πολλά συνεργεία που υπάρχουν μέσα στην πόλη αλλά και σε περιοχές των άλλων τριών δήμων, προκειμένου να δώσουν δείγματα και να γίνει η καταγραφή των στοιχείων τους.

Ο Δήμος Ξάνθης, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του για λήψη δειγμάτων ώστε να υπάρχει συνεχώς ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και τον ΕΟΔΥ που ακούραστα εργάζεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ καθημερινά γίνεται ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Κλειστά τα σχολεία στην Παραμυθιά μετά τα επτά κρούσματα κορονοϊού

Συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας μετά τα πέντε νέα κρούσματα που εντοπίσθηκαν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών ηλικιίας, 52 και 59 ετών που βρέθηκαν θετικές στον νέο κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τις δύο γυναίκες, μπήκε σε καραντίνα επίσης για προληπτικούς λόγους.

Μετά την ανακοίνωση των επτά κρουσμάτων από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σπεύδει στην περιοχή σήμερα, ενώ αποφασίστηκε, έπειτα από συνεννόηση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Σουλίου, να μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή.

Κορονοϊός: Στα 352 τα κρούσματα τον Ιούνιο

Οι τοπικές εξάρσεις της επιδημίας έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη. Ήδη περιοχές στην Ξάνθη και την Ροδόπη έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα στις περιοχές του Εχίνου και του Ιάσμου.

Μέχρι σήμερα, κατά τον μήνα Ιούνιο, έχουν καταγραφεί 352 κρούσματα του κορονοϊού, με την πλειοψηφία να καταγράφονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο αριθμός είναι ήδη αυξημένος σε σχέση με τα 299 κρούσματα του Μαΐου. Η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη ενώ υπενθυμίζεται ότι αρμόδιες αρχές και κυβέρνηση έχουν τονίσει πως θα επιβάλλεται τοπικό lockout όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να αποφευχθεί τυχόν νέο κύμα της πανδημίας και εκτός των εστιών αυτών.

Χθες καταγράφηκαν άλλα 10 κρούσματα, από τα οποία δύο προέρχονται από πτήσεις και άλλα δύο από τον Προμαχώνα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.266, εκ των οποίων το 55,0% αφορά άνδρες. 720 (22,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.826 (55,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 9 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 2 (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.