Δυναμική για τσουνάμι κρουσμάτων - Οι νέες περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Δυναμική για τσουνάμι κρουσμάτων - Οι νέες περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

Αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας φαίνεται πως φέρνουν οι μεταλλάξεις του ιού, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Η χώρα μας, προετοιμάζεται να "γυρίσει σελίδα" για να προλάβει την εξάπλωση των μεταλλάξεων που έχουν καταγραφεί στη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας και αυτές που έχουν καταγραφεί μόνο εδώ, εκτός των δύο νέων στελεχών που έχουν εμφανιστεί στην Μ. Βρετανία και στη Ν. Αφρική και οι οποίες εξαπλώνονται διεθνώς.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και σήμερα, εμβόλιμα στις συνεδριάσεις που είχαν εξαρχής προγραμματιστεί για χθες Τετάρτη και για αύριο Παρασκευή.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι ειδικοί συζήτησαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και σήμερα θα παρουσιαστούν πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου την Παρασκευή να ληφθούν αποφάσεις που θα έχουν ισχύ για μια εβδομάδα.

Η επιτήρηση θα παραμένει σε εντατικούς ρυθμούς από δω και στο εξής, ώστε να μην βρεθεί το σύστημα υγείας προ εκπλήξεων, αλλά και για να καθυστερεί η εξέλιξη της πανδημίας, ενόσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στη Βουλή, χρειάζεται επαγρύπνιση και τήρηση των μέτρων, γιατί τυχόν επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους θα έχουμε πρόβλημα ως τις αρχές Μαρτίου. Εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα στις 7.000-8.000, τα οποία θα προκαλέσουν 80-100 επιπλέον νοσηλείες σε ΜΕΘ, πανελλαδικά τις επόμενες εβδομάδες. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι στις νοσηλείες υπάρχει μικρή αύξηση, όμως το 30% νοσηλευομένων είναι 75 ετών και πάνω. Παρατήρησε ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι και υπολογίζονται σε 23 ημερησίως κατά μέσο όρο, ενώ εκτίμησε ότι τα ποσοστά των μεταλλάξεων του ιού είναι αυξημένα και φτάνουν το 40%, συνυπολογίζοντας και τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί μόνο στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις περιοχές που "κοκκινίζουν", παρατήρησε ότι στην Πάτρα παρατηρείται αύξηση 94%, στο Λασίθι 372%, ενώ στην Αττική, ανάλογα με την περιοχή, η αύξηση κυμαίνεται από 67-123%.

Αντίστοιχα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, επεσήμανε πως οι περιοχές για να χαρακτηριστούν "κόκκινες" χρειάζεται ο επταήμερος μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και των 14 ημερών συνολικά τα 150 ανά 100.000 πληθυσμού, και οι ΜΕΘ να έχουν πληρότητα πάνω από 60%. Σε ότι αφορά τα μέτρα σημείωσε πως μπορεί να αυστηροποιούνται από την Πολιτική Προστασία όταν διαπιστώνεται ανάγκη ανάλογα με την περιοχή, ενώ τόνισε πως τα μέτρα συνδυαστικά έχουν αυξημένη περιοριστική ισχύ στα σημεία όπου εφαρμόζονται.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, η κ. Παπαευαγγέλου εκδήλωσε την ανησυχία της για την Αττική, τη Λέσβο, η Μύκονο και την Σαντορίνη, αν και παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη που είναι "πράσινες" και με μηδέν κρούσματα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένη μετάδοση, και αναμένεται η σχετική ανάλυση να πραγματοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο ομ. καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολόγος Γιώργος Σαρόγλου -μέλος της Επιτροπής-, απαντώντας σε ερώτηση του liberal.gr, τονίζει πως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι δυναμικά, για να εξηγήσει ότι θα υπάρξουν και νέα δεδομένα στη σημερινή συνεδρίαση. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν τα δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΥ, ενώ σήμερα θα παρουσιαστούν νεότερα δεδομένα τόσο σε ότι αφορά τις περιοχές, όσο και σε ότι αφορά τη συμβολή των μεταλλάξεων του ιού στην επιδημιολογία της πανδημίας. Καθώς λοιπόν οι ειδικοί βρίσκονται σε στάση αναμονής, τα μέτρα παραμένουν στο τραπέζι, αν και δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές, πολύ περισσότερο όταν η απόφαση θα αφορά μόνο την επόμενη εβδομάδα και η επιτήρηση παραμένει στενή.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και άλλο ένα μέλος της Επιτροπής των ειδικών, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν την Παρασκευή.

Η επιδημιολογία και ο χάρτης

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι χθεσινές νέες εισαγωγές έφτασαν τις 151, ενώ δόθηκαν άλλα 110 εξιτήρια λόγω ίασης. Στην εντατική νοσηλεύονται 279 άτομα, εκ των οποίων τα 219 είναι διασωληνωμένα. Ο δείκτης θετικότητας στα τεστ που διενεργήθηκαν μειώθηκε από το 3,5 στο 3, ενώ το Rt (δείκτης αναπαραγωγής της νόσου) παραμένει στο 1,35 κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η δυναμική της πανδημίας βρίσκει έντονες ανοδικές τάσεις στη Μύκονο, την Χαλκιδική, το Λασίθι, τη Σαντορίνη, την Αχαϊα και ολόκληρη την Αττική, όπου η συχνότητα της νόσου ξεπερνά τα 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, με πρώτη να παραμένει η Δυτική Αττική, να ακολουθεί ο Πειραιάς και η Ανατολική Αττική. Όσο για την Αθήνα, υψηλότερα βρίσκεται ο Δυτικός Τομέας, και ακολουθούν ο Κεντρικός, ο Νότιος και ο Βόρειος. Ανοδική δυναμική δείχνει και η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη με μόλις 11,35 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, καθώς τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι τουλάχιστον διπλάσια από τον αναμενόμενο μέσο όρο, κάτι που επίσης συμβαίνει και σε όλες τις παραπάνω περιοχές.

Το εμβόλιο

Στο μεταξύ, καθώς η λύση στην πανδημία αναζητείται στο εμβόλιο, η Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες ατύπως, προκειμένου να συζητήσει την βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων των εμβολίων. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, προτάθηκε η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, εν αναμονή τον ερχόμενο μήνα, νεώτερα δεδομένα από κλινική μελέτη που διενεργείται τώρα σε 7.000 άτομα άνω των 65 ετών. Η μελέτη διενεργείται εστιασμένη στις ηλικίες αυτές, διότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν θεωρούνται επαρκή.

Η τελική απόφαση για τον τρόπο αξιοποίησης του εμβολίου, όταν φτάσει στη χώρα μας, θα ληφθεί αύριο Παρασκευή. Πάντως, μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι η πανδημία οδήγησε στην ανάπτυξη των καλύτερων εμβολίων που έχουν υπάρξει ποτέ, και ο μόνος τρόπος να μην είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού, είναι η πλήρης αλλαγή της πρωτεΐνης S1 με την οποία προσδένεται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που δεν είναι πιθανό. Οι όποιες μεταλλάξεις συμβαίνουν, αφορούν μέρος μόνο της πρωτεΐνης αυτής, οπότε η αποτελεσματικότητα θα παραμένει ισχυρή, έστω κι αν μειώνεται. Γιατί και οι παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, και αφορούν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, δείχνουν να περιορίζεται ελάχιστα η αποτελεσματικότητα και σε καμία περίπτωση το ποσοστό δεν πέφτει κάτω από το 50% που είναι το ελάχιστο όριο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική ανοσοποίηση του πληθυσμού.