7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Διόρθωση στις αγορές βλέπουν οι ξένοι οίκοι μετά τα ρεκόρ

Goldman, Deutsche, Morgan Stanley βλέπουν διόρθωση στα χρηματιστήρια μετά το εντυπωσιακό ράλι του S&P 500, και κόντρα στα στοιχεία ανάκαμψης της οικονομίας

Διόρθωση στις αγορές βλέπουν οι ξένοι οίκοι μετά τα ρεκόρ

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street προβλέπουν ότι σύντομα θα υπάρξει φρένο στην κούρσα που οδήγησε τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά και οι επενδυτές καλούνται να αποφασίσουν αν θα πρέπει να κλειδώσουν μερικά από τα σημαντικά κέρδη τους ή να διατηρήσουν την έκθεση τους σε μετοχές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες προβλέψεις ήταν αυτή της Goldman Sachs, οι αναλυτές της οποίας αναμένουν τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο χωρίς αυτό να συνοδευτεί με αντίστοιχη κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Η Morgan Stanley την εβδομάδα που πέρασε προειδοποίησε οτι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν μετωπικούς ανέμους βραχυπρόθεσμα ενώ η Deutsche Bank βλέπει να έρχεται διόρθωση της τάξης του 10% στον δείκτη S&P 500 παρά την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Έκθεση της BofA Global Research θέτει στόχο για τον δείκτη στο τέλος της χρονιάς περίπου 8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Δεν είναι μόνο οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων αλλά και η συγκριτικά μακρά περίοδος χωρίς διορθωτική κίνηση στη χρηματιστηριακή αγορά που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. Σύμφωνα με ιστορικά στατιστικά στοιχεία, ο δείκτης S&P 500 διόρθωνε τουλάχιστον κατά 5% μετά από 177 συνεδριάσεις, σύμφωνα με ανάλυση της CFRA και η τελευταία άνοδος έχει διαρκέσει 211 συνεδριάσεις χωρίς διόρθωση τέτοιας έκτασης.

«Δεν θα με εξέπληττε αν βλέπαμε μια διόρθωση χωρίς συγκεκριμένη αιτία παρά μόνο επειδή η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς το έχει παρακάνει», εκτιμά διαχειριστής στην επενδυτική εταιρεία Dakota Wealth.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δημιουργούν προβληματισμό σε αρκετούς επενδυτές που θέλουν να διαφυλάξουν τα κέρδη τους μετά από κούρσα 85% της χρηματιστηριακής αγοράς από το χαμηλό της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Οι μικροδιορθώσεις έκτοτε ήταν δύσκολα προβλέψιμες και ακολουθήθηκαν από δυνατές ανακάμψεις, κάτι που ενισχύει την τακτική της διακράτησης και των αγορών όταν οι μετοχές υποχωρούν.

Οι δύο σημαντικές διορθώσεις του δείκτη S&P 500 από τον Μάρτιο του 2020 ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 8% και μέσης διάρκειας 12 ημερών στην πτώση ενώ η ανάκτηση του χαμένου εδάφους είχε επιτευχθεί μέσα σε 45 ημέρες.

Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε την άνοδο της σε νέα υψηλά μετά από εβδομάδες, συμπεριφορά που πολλοί αποδίδουν στην άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι όσοι αγόρασαν στις διορθώσεις αυτές από τον περυσινό Μάρτιο και μετά ανταμοίφθηκαν με το παραπάνω.

Ενα άλλο επιχείρημα υπέρ της τακτικής του λεγόμενου «buy and hold» είναι και το γεγονός ότι από τα χαμηλά της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 511%, παρά τις πέντε διορθώσεις στο μεταξύ που ήταν της τάξης του 10% και περισσότερο αλλά και τη βουτιά του 34% τον περυσινό Μάρτιο.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για επερχόμενο μέτωπο αναταράξεων που αποδίδεται στις εξάρσεις της πανδημίας COVID-19 αλλά και στην εκτίμηση οτι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τα οφέλη της δημοσιονομικής ένεσης. Υπάρχει και το ενδεχόμενο διπλασιασμού της φορολογίας στα κεφαλαιακά κέρδη για τους πλούσιους που σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος.

Στην αγορά παραγώγων, ο λόγος δικαιωμάτων πώλησης (puts) προς δικαιώματα αγοράς (calls), βαρόμετρο ανησυχίας, έχει γυρίσει στο πιό απαισιόδοξο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο καθώς αυξάνεται η ζήτηση για προστασία σε περίπτωση πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης οτι η ζήτηση για δικαιώματα αγοράς, ενδεικτική των προσδοκιών για περαιτέρω άνοδο, έχει υποχωρήσει σημαντικά από τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Susquehanna International, οι επενδυτές βλέπουν έλλειψη καταλυτών για ένα νέο άλμα της αγοράς.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου από την  Apple και την Google.

Στα τρέχοντα επίπεδα το Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 είναι στις 22,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, υψηλό επίπεδο αποτιμήσεων σε σύγκριση με το ιστορικό μέσο Ρ/Ε του 15,4x

Πάντως, η χρηματιστηριακή αγορά έχει διαψεύσει τις προβλέψεις των αναλυτών αρκετές φορές. Δημοσκόπηση διαχειριστών το Μάιο του 2020 έδειξε οτι περίμεναν τον δείκτη S&P 500 να κλείσει την περυσινή χρονιά με μικρή πτώση αλλά η αγορά πραγματοποίησε κούρσα 25%. Αλλη δημοσκόπηση επαγγελματιών διαχειριστών τον Φεβρουάριο του 2019 προέβλεπε άνοδο του S&P 500 3,8% την χρονιά εκείνη αλλά η αγορά ανέβηκε πάνω από 15%.