7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Δημοσκόπηση ProRata: Το 68% των πολιτών υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Δημοσκόπηση ProRata: Το 68% των πολιτών υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας

Θετικά αξιολογεί την ελληνογαλλική συμφωνία το 68% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ProRata. Μάλιστα, το 69% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η συμφωνία ισχυροποιεί σημαντικά την Ελλάδα έναντι τρίτων χωρών. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το ΜέΡΑ25 με 2%.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα: «Σφυγμό Οκτωβρίου», που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, σε σχέση με τον Αύγουστο, τα ποσοστά των κομμάτων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές.

Τι απασχολεί του πολίτες

Τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι κατά σειρά: Οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, τα εθνικά θέματα, η διαφθορά, η παιδεία, η ακρίβεια, ενώ η πανδημία είναι στην έκτη θέση.

Ακολουθεί στην έβδομη θέση το ζήτημα της ανεργίας. Σε ερώτηση για την ακρίβεια το 95% απαντά ότι αυτή θα επηρεάσει το μέσο νοικοκυριό.

Ισχυροποιεί τη χώρα

Η άποψη των πολιτών για την ελληνογαλλική συμφωνία το 68% των πολιτών τοποθετείται μάλλον θετικά και θετικά και το 27% τη βλέπει μάλλον αρνητικά και αρνητικά. Το 69% σίγουρα συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι η συμφωνία ισχυροποιεί σημαντικά τη χώρα έναντι τρίτων χωρών. Το 28% είναι στην απέναντι πλευρά.

Για το αν η συμφωνία θα λειτουργήσει σε μια κούρσα αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού και θα δημιουργηθούν νέα οικονομικά προβλήματα, οι πολίτες παρουσιάζονται μοιρασμένοι. Το 50% μάλλον συμφωνεί ή σίγουρα συμφωνεί με την παραπάνω τοποθέτηση, ενώ το 45% μάλλον διαφωνεί ή σίγουρα διαφωνεί.

Για τη διαχείριση της πανδημίας αναφέρει ότι υπάρχει αυξημένη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. «Αν και στις αρχές της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 υπήρχε ένα μεγάλο επίπεδο συμφωνίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με 80% θετική άποψη, ενώ οι αρνητικές γνώμες βρίσκονταν στο 18%. Πλέον, οι αρνητικές γνώμες είναι στο 58%, ενώ οι θετικές στο 40%» σημειώνει.