ΔΙΚΤΥΟ: O θησαυρός των 60+

ΔΙΚΤΥΟ: O θησαυρός των 60+

Αφιέρωμα στην  «silver economy» (οικονομία των γκρίζων μαλλιών) που συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει προτάσεις πολιτικής ώστε η μεγάλη ομάδα των 60+ να γίνει θετική ευκαιρία και όχι απειλή για την χώρα μας ως σύνολο και για τον καθένα προσωπικά, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση.

Σε αυτό το αφιέρωμα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες με βαθιά γνώση στο χώρο της γήρανσης θέτοντας τις προκλήσεις της μακροβιότητας και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα καινοτόμες και σύγχρονες λύσεις.

Η αποδέσμευση της ηλικιακής ομάδας 50-70 από τον όρο «ηλικιωμένος» και η απαλλαγή της από τα στερεότυπα που ο όρος αυτός κυοφορεί αποτελεί πυρήνα της παρούσας έκδοσης του ΔΙΚΤΥΟΥ. Οι συγγραφείς του αφιερώματος εστιάζουν στην ανάγκη σχεδιασμού μιας θετικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των 50+ αναλύοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας (υγεία, εργασία, βελτίωση των υποδομών, μακροχρόνια φροντίδα, δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου).

Η αναγνώριση των δυνατοτήτων των 60+, η δημιουργία συνθηκών αξιοποίησης στο έπακρο αυτών των ικανοτήτων και ευρύτερα η απο-περιθωριοποίησή τους, θα είναι «κλειδί» για τους ίδιους προσωπικά αλλά και για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση Άννα Διαμαντοπούλου η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης επιφέρει ήδη τεράστιες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις, στις πόλεις, στις οικονομίες και στα έθνη. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην δια βίου εκπαίδευση , στο σύστημα υγείας και στο κοινωνικό κράτος.

«Η ψηφιακή εποχή και οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής της φροντίδας στο σπίτι και των νέων μοντέλων εργασίας, αλλάζουν τα  δεδομένα προς το καλύτερο. Το να αγνοούμε επιδεικτικά την πραγματικότητα σημαίνει ότι θα πληρώσουμε ακριβά το μέλλον!  Ο ηλιακός ρατσισμός είτε αφορά τους νέους , είτε αφορά τους ηλικιωμένους δημιουργεί συγκρούσεις, αδικίες και δεν βοηθά μία χώρα να χρησιμοποιήσει σωστά όλες της τις δυνάμεις» υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου στο εισαγωγικό της σημείωμα.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν ο οικονομολόγος Πλάτων Τήνιος, ο διευθυντής στο Oxford Intsitite of Population Ageing του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης George Leeson, η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελέτης Κοινωνικών Υπηρεσιών (CPEC) του London School of Economics (LSE) Μαρία Κραγιαννίδου, ο  Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Καθηγητής Οικονομικών και Δημογραφίας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard  David Bloom, ο Saltonstall Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνούς Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard  David Canning, η Καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενική Διευθύντρια στη MKO «SolidarityNow» Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο υψηλόβαθμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Kenneth Howse.