Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για τα σχολεία - Την επόμενη εβδομάδα οι εισηγήσεις

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για τα σχολεία - Την επόμενη εβδομάδα οι εισηγήσεις

Διαφωνούν οι ειδικοί ως προς την ημερομηνία που πρέπει να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, όπως φάνηκε από την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Αρκετοί τάσσονται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο μια άλλη μερίδα είναι υπέρ του οριζόντιου ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση γι' αυτό και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισαν ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις». Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», με την Επιτροπή Ειδικών να συνεδριάζει γι’ αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πιο πιθανές ημερομηνίες είναι στις 8 ή 15 Ιανουαρίου.

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ συμπληρώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό».

Για την συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων τοποθετήθηκε χθες και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε η υπουργός, «προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών».

Σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, για τις τελικές αποφάσεις αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες, μετά και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, τόσο στην αγορά πριν τα Χριστούγεννα, όσο και το τετραήμερο με τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.