Διευθ. Ινστ. Υγείας ΗΠΑ: «Λυπηρή» η εικόνα της συγκέντρωσης Τραμπ στο Μίσιγκαν χωρίς μάσκες

Διευθ. Ινστ. Υγείας ΗΠΑ: «Λυπηρή» η εικόνα της συγκέντρωσης Τραμπ στο Μίσιγκαν χωρίς μάσκες
Προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ

Την απογοήτευση του εξέφρασε ο Φράνσις Κόλινς διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για την εικόνα της συγκέντρωσης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μίσιγκαν - στην οποία ελάχιστοι φορούσαν μάσκες και σχεδόν κανείς δεν τηρούσε αποστάσεις.

Ο Κόλινς, κορυφαίος αξιωματούχος δημόσιας υγείας των ΗΠΑ τόνισε στο δίκτυο CNN, ότι τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού έχουν "πολιτικοποιηθεί τόσο που αν εξωγήινοι έβλεπαν τη συμπεριφορά των Αμερικανών εν μέσω της πανδημίας θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι καταδικασμένη".

"Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, κάτι που είναι τόσο απλό έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα που πραγματικά δεν έχει νόημα" πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε τον Κόλινς το 2009 στην θέση του διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, του κορυφαίου οργανισμού ιατρικής έρευνας των ΗΠΑ, θέση στην οποία τον διατήρησε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συγκέντρωση του Τραμπ στο Μίσιγκαν

πραγματοποιήθηκε εν μέσω της επικοινωνιακής προσπάθειας του Λευκού Οίκου να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η δημοσίευση αποσπάσματος του βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γουντγουορντ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Γουντγουορντ, ο Τραμπ γνώριζε την σοβαρότητα του κορονοϊού ωστόσο δεν ήθελε να το παραδεχθεί δημόσια για να μην προκαλέσει πανικό. 

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προβλέπουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρα με δεδομένη τη συνύπαρξη του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης.

"Ανησυχώ. Πιστεύω ότι το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2020 και του 2021 θα είναι πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχουμε βιώσει στην αμερικανική δημόσια υγεία εξαιτίας… της ταυτόχρονης εμφάνισης του COVID και της γρίπης", δήλωνε προ μηνός, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων Ρόμπερτ Ρεντφιλντ.

AP Photo/Evan Vucci