ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 911,42 1,05 (0,12 %)

Τζίρος: 80,04 εκατ. €   RT

Διευκρινίσεις από Επιτροπή Εμβολιασμών: Οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου

Διευκρινίσεις από Επιτροπή Εμβολιασμών: Οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τυχόν δυνατότητα επιλογής εμβολίων από τους πολίτες προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών, τονίζοντας πως η φράση του Μάριου Θεμιστοκλέους ότι «ο πολίτης μπορεί να αποφασίσει τι θέλει» δεν αφορά στη δυνατότητα επιλογής εμβολίου αλλά την ελευθερία των πολιτών να εμβολιαστούν ή όχι.

Σύμφωνα με συνεργάτες του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην απάντηση στην ερώτηση «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε τη δυνατότητα υποκατάστασης;», η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει»

Όπως τονίζεται από τους συνεργάτες του κ. Θεμιστοκλέους στην Επιτροπή Εμβολιασμών, «είναι προφανές ότι η φράση "ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει" δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι».