Δέσμευση να «τιμωρήσει» όσους βγάζουν δολάρια εκτός Τουρκίας
Τ. Ερντογάν

Δέσμευση να «τιμωρήσει» όσους βγάζουν δολάρια εκτός Τουρκίας

Να τιμωρήσει όποιον «βγάζει ξένο νόμισμα», και κυρίως δολάρια, εκτός Τουρκίας δεσμεύθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ορισμένες ξένες τράπεζες σταμάτησαν ή ελαχιστοποίησαν τις συναλλαγές τους στην τουρκική λίρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε τηλεοπτική του δήλωση μετά τη διαδικτυακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη χθες, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ξένοι παράγοντες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την τουρκική οικονομία.

«Έχουμε αποτρέψει την επίθεση στη χώρα μας μέσω ξένων νομισμάτων», σημείωσε ο Τ. Ερντογάν, για να προσθέσει: «Ποτέ δεν θα δείξουμε έλεος σε όσους βγάζουν έξω από τη χώρα ξένα νομίσματα».

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν ήρθε μετά τη μείωση από την BNP Paribas SA των συναλλαγών της σε αγορά τουρκικής λίρας μετά από περιορισμούς των ρυθμιστικών αρχών. Από χθες επίσης η Clearstream Banking και η Euroclear Bank ανέστειλαν τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες μέσω μιας κοινής πλατφόρμας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντείνοντας το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ την ίδια στιγμή οικονομολόγοι εκτιμούν πως η χώρα σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για 20η φορά στην ιστορία της, γεγονός που θα συνιστά ταπείνωση για τον Ερντογάν, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Ταυτόχρονα, η Capital Economics σχετικά με την πιθανότητα προσφυγής στο Ταμείο εκτιμά πως: «Θα είναι η ύστατη προσφυγή του (...) Θα εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές πριν ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης», εκτιμά το γραφείο συμβούλων Capital Economics, ενώ μέχρι στιγμής η Άγκυρα στοιχηματίζει σε συμβάσεις ανταλλαγής swap (μηχανισμός ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή συναλλαγματικών ελλείψεων) με ξένες κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνη των ΗΠΑ.