Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση του εμβολίου στους άνω των 65
Απάντηση Τζόνσον σε Γερμανία

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση του εμβολίου στους άνω των 65

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας συνέστησαν να μη χορηγείται στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία.

«Οι δικές μας αρχές έχουν καταστήσει πολύ σαφές ότι θεωρούν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό, ότι δίνει υψηλό βαθμό προστασίας μετά και από μία μόνο δόση. Και τα στοιχεία που έχουν παράσχει είναι ότι θεωρούν πως είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», είπε ο κ. Τζόνσον.

Η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, επικεφαλής εμβολιασμών στον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, σημείωσε ότι «υπήρχαν πολύ λίγες περιπτώσεις πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στις δοκιμές της AstraZeneca για να παρατηρηθούν ακριβή επίπεδα προστασίας σε αυτή την ομάδα, αλλά τα στοιχεία για τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις ήταν πολύ καθησυχαστικά».

Προ ημερών εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο, είχε δηλώσει ότι οι κλινικές δοκιμές κατέδειξαν πως υπήρχαν παρόμοιες αντιδράσεις του οργανισμού τόσο σε νεαρότερες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες, καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα σε νεαρούς ενήλικες.

Οι βρετανοί ερευνητές έχουν παραδεχθεί ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων εθελοντών στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου ήταν μικρό, αλλά έχουν τονίσει πως τα προκαταρκτικά δεδομένα αποτελεσματικότητας στηρίζουν τη σημασία χρήσης του εμβολίου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Υπενθυμίζεται οτι σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτο Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρθηκε ότι "δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών".

Για τον λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 είναι 8%.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ - από την BioNTech / Pfizer και τη Moderna - κρίθηκαν ως "ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας".