7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

«Δειλά» χαμόγελα στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς - Καμία σκέψη για νέα μέτρα

«Δειλά» χαμόγελα στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς - Καμία σκέψη για νέα μέτρα
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Διαψεύδουν κατηγορηματικά πηγές του μεγάρου Μαξίμου τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και ειδικά ενός νέου lockdown. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν απαιτούνται νέοι περιορισμοί καθώς τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εμβολιασμών είναι συγκρατημένα αισιόδοξα. Πιο συγκεκριμένα μόνο χθες κλείστηκαν 20 χιλιάδες ραντεβού για πρώτη δόση και περίπου 123 χιλιάδες για την τρίτη. Αρμόδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού τα οποία νέα μέτρα θα απομακρύνονται.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ποντάρει σε αύξηση των εμβολιασμών και στο «καλό» σενάριο, δηλαδή κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προετοιμάζεται για το «κακό» σενάριο. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν λέει να μειωθεί (προς ώρας τουλάχιστον) και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας επιμένει, στο Μέγαρο Μαξίμου καταρτίζουν, ως οφείλουν, τα αναγκαία σχέδια που θα μπουν σε εφαρμογή στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουμε τις φετινές γιορτές. Ορόσημο η 10η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τότε θα γίνει και η αποτίμηση των πρόσφατα ληφθέντων μέτρων. Αν συνεχίσουμε με 90-100 νεκρούς την ημέρα και 600 ή περισσότερους διασωληνωμένους, αυτό θα σημαίνει ότι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους δεν απέδωσαν και αναγκαστικά θα ανακοινωθούν νέοι αυστηρότεροι ενόψει εορτών, κάποιοι εκ των οποίων θα αφορούν και εμβολιασμένους στο χειρότερο σενάριο.

Το ενδεχόμενο να κλείσει η οικονομία απέκλεισε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μείνει ανοιχτή. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, καθώς ήδη τα μέτρα που εφαρμόζονται μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες μόνο τον τελευταίο μήνα περίπου 500.000 πολίτες προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με τη συμπλήρωση 6μηνου από τη δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.