Δανία: Συλλήψεις 13 ατόμων ως ύποπτα ότι σχεδίαζαν επιθέσεις με εκρηκτικά

Δανία: Συλλήψεις 13 ατόμων ως ύποπτα ότι σχεδίαζαν επιθέσεις με εκρηκτικά

Η υπηρεσία πληροφοριών της δανικής αστυνομίας προχώρησε σε συλλήψεις 13 ατόμων σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε προάστιο της Κοπεγχάγης και η οποία συνδέεται με «τον μαχητικό ισλαμισμό».

Στα πλαίσια της ίδιας επιχείρησης άλλη μία σύλληψη πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. «Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας υποψιών ότι προετοιμαζόταν τρομοκρατική επίθεση του μαχητικού ισλαμισμού», εξήγησε η υπηρεσία πληροφοριών της δανικής αστυνομίας (PET) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

Από δανικής πλευράς, τα 13 πρόσωπα προφυλακίσθηκαν «επειδή σχεδίαζαν μία ή περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις ή συμμετείχαν σε απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», σύμφωνα με την PET. Είναι ύποπτα «ότι προμηθεύτηκαν υλικά και συστατικά για εκρηκτικά, καθώς και όπλα» ή για συνέργεια σ' αυτό. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, πρόκειται για οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, τρεις Σύροι αδελφοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, δύο στη Δανία και ο τρίτος στην Έσση, στην κεντρική Γερμανία.

Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 33, 36 και 40 ετών, είναι ύποπτοι ότι ετοίμαζαν «μια σοβαρή πράξη βίας που θα έθετε σε κίνδυνο τον κράτος», σύμφωνα με την εισαγγελία της Σαξονίας-Άνχαλτ (ανατολική Γερμανία), η οποία δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί μπήκαν την περασμένη εβδομάδα στα ίχνη των τριών αδελφών αφού είχαν εντοπίσει τον Ιανουάριο στο Ίντερνετ παραγγελίες για χημικά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ