ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Δ. Σαρηγιάννης: Δεν αρκεί παράταση μίας εβδομάδας στο lockdown για μείωση των κρουσμάτων

Δ. Σαρηγιάννης: Δεν αρκεί παράταση μίας εβδομάδας στο lockdown για μείωση των κρουσμάτων

Το γεγονός πως μία ενδεχόμενη παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Αττική δεν θα είναι αρκετή ώστε να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η απόδοση του lockdown είναι στο 50% σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τη δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ τόνισε πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να μειωθούν κάτω από τα 450.

«Η μια εβδομάδα παράτασης του lockdown που θεωρούσα εγώ ούτως ή άλλως αναγκαία, μπορεί και να μη φτάνει αυτή τη στιγμή. Η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να βγάζει την Αττική από το κόκκινο», πρόσθεσε. 

«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής. Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. 

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή. 

Ωστόσο, άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι «αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ χαμηλή». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι  ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. «Δε θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας», δήλωσε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021.