CNBC: Γιατί οι λαϊκιστές φοβούνται μια ενδεχόμενη ήττα του Τραμπ

CNBC: Γιατί οι λαϊκιστές φοβούνται μια ενδεχόμενη ήττα του Τραμπ

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη, με τον νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να μοιάζει ο εκλεκτός αρκετών ηγετών ανά τον κόσμο, οι οποίοι εμφορούνται από τις ίδιες πολιτικές αρχές. 

Εάν (ο Τραμπ) αποτύχει στις εκλογές, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι και άλλοι ηγέτες που υποστηρίζουν παρόμοια λαϊκιστική πολιτική - από τον Ματέο Σαλβινι, ο οποίος ηγείται του αντιμεταναστευτικού κόμματος Lega, έως τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρεντρα Μόντι - θα μπορούσαν να δουν τη δική τους πολιτική τύχη να αλλάζει, καθώς ένα κύμα λαϊκισμού που ώθησε στην εξουσία ριζοσπαστικούς και αντιστασιακούς ηγέτες στην εξουσία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ θα μπορούσε να ξεθωριάσει.

"Ο Τραμπ, ως ο λαϊκιστής ηγέτης της μοναδικής παγκόσμιας υπερδύναμης, είναι ο καλύτερος σύμμαχος κάθε λαϊκιστή. Εάν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές σίγουρα θα προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στις λαϊκιστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο", εκτιμάει η Έριν Κρίστιν Τζεν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης. "Οι λαϊκιστές ηγέτες θέλουν να αλλάξουν το status της χώρας τους στη διεθνή τάξη πραγμάτων, αμφισβητώντας τις συστημικές δομές. Και για να το πράξουν αυτό, χρειάζονται συμμάχους" πρόσθεσε.

Από το Brexit έως την εκλογή του Προέδρου Ζαιχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία, λαϊκιστές πολιτικοί και κόμματα σε όλο τον κόσμο μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με την πολιτική του Τραμπ. Κλίνουν προς τα δεξιά και προωθούν εθνικιστικές, αντικαθεστωτικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές, ενώ μοιράζονται έναν σκεπτικισμό (και συχνά εντελώς απορριπτική στάση) απέναντι στη παγκοσμιοποίηση.

Η εκλογή του Τραμπ το 2016 φάνηκε να βρίσκεται στο αποκορύφωμα ενός λαϊκιστικού κύματος στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Νωρίτερα το ίδιο έτος, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ μετά από χρόνια ευρωσκεπτικισμού, αντιμεταναστευτικής και λαϊκιστικής ρητορικής από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και τμήματα του βρετανικού Τύπου που προωθούσε ιστορίες κατά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών "ψεύτικων ειδήσεων".

Όπως οι Βρετανοί που ελπίζουν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα τους ενδυναμώσει και θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας τους, έτσι και στις ΗΠΑ, η υπόσχεση του Τραμπ "να κάνουμε ξανά  τις ΗΠΑ σπουδαίες" ήταν ένα κάλεσμα στα.. όπλα για πολλούς ανθρώπους εκτός των αστικών κέντρων στην Αμερική που ένιωθαν ξεχασμένοι από τις πολιτικές ελίτ και τους διαδρόμους της εξουσίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή Τραμπ, εν μέσω μιας έντονης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την σοβαρή ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία, οι προοπτικές του Αμερικανού προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι αβέβαιες με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να προηγείται στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μια πιθανή μη εκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να μετατραπεί σε αρνητικό δεδομένο για άλλους ηγέτες που έχουν ακολουθήσει το στυλ του, σύμφωνα με πολιτικούς εμπειρογνώμονες. 

"Λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή που έχουν οι ΗΠΑ στις δημοκρατικές χώρες σε όλο τον κόσμο, και περισσότερο στην Ευρώπη, δεν θα εκπλαγώ που δω μια πτώση των λαϊκιστικών ηγετών… αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές", ανέφερε Νάντια Ουρμπινατι, καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια , στο CNBC την Πέμπτη.