CNBC: «Εμπορικό πραξικόπημα» της Κίνας η συμφωνία RCEP σύμφωνα με τους αναλυτές

CNBC: «Εμπορικό πραξικόπημα» της Κίνας η συμφωνία RCEP σύμφωνα με τους αναλυτές

Ως «εμπορικό πραξικόπημα της Κίνας» χαρακτηρίζουν αναλυτές τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο στη οποία προχώρησαν 15 χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το CNBC το οποίο επικαλείται αναλυτές από τις Citigroup, Capital Economics, HSBC και την Economist Intelligence Unit, η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα και αποκλείει τις ΗΠΑ, θα αυξήσει περαιτέρω την πολιτική και οικονομική επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή.

«Τα διπλωματικά μηνύματα της RCEP μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με τα οικονομικά - για την Κίνα», εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup, μη διστάζοντας να μιλήσουν ακόμη και για «εμπορικό πραξικόπημα» της Κίνας έναντι των ΗΠΑ. 

Όπως εξήγησαν η μεγάλη συμφωνία επιτυγχάνει πολλά πράγματα στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας, μεταξύ άλλων: 

- Δείχνει ότι η Ανατολική Ασία είναι πολύ ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και αναγνωρίζει τα οικονομικά οφέλη της βαθύτερης εμπορικής ολοκλήρωσης.

- Δίνει σήματα ότι όσον αφορά την οικονομική πολιτική, οι οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού δεν θέλουν να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Αυτό ισχύει ακόμη και για χώρες με ισχυρές συμμαχίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι τα οικονομικά οφέλη του RCEP είναι μέτρια και θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν. «Οι δασμοί μεταξύ πολλών χωρών μελών της RCEP είναι ήδη χαμηλοί, δεδομένου ότι υφίστανται διμερείς ή μικρότερες πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, επομένως τα άμεσα οικονομικά οφέλη είναι περιορισμένα. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 70% του εμπορίου μεταξύ των 10 χωρών της ASEAN πραγματοποιείται με μηδενικούς δασμούς», σημείωσε ο Γκάρεθ Λεδερ ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Η μεγάλη αυτή συμφωνία θέτει τα θεμέλια για μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών στο μέλλον, ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν έχουν υπάρχουσες διμερείς εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε από την πλευρά του, ο Σάιμον Μπαπτίστ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Economist Intelligence Unit.