Χρ. Ταραντίλης: Η εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας θα καθορίσει τα νέα μέτρα

Χρ. Ταραντίλης: Η εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας θα καθορίσει τα νέα μέτρα

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας τη σημερινή εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα». Ωστόσο, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας» ενώ ξεκαθάρισε ότι «όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων».

Τα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται

Σε αυτό το σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στην περιγραφή των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη όσων πλήττονται:

  • Για τη στήριξη των ανέργων παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο
  • Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου
  • Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοκυριών:

  • Αναστολή, από τη 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).
  • Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.
  • Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση - υποθήκη στη 1η κατοικία.
  • Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε σε μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Είπε συγκεκριμένα:

  • Μείωση, από τη 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
  • Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

  • Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.
  • Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.
  • Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
  • Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ρευστότητα των επιχειρήσεων

  • Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας - όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.
  • Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).
  • Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «συζητείται αυτές τις μέρες και ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υλοποιείται έτσι μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας». Τόνισε ακόμη ότι «το εμβληματικό αυτό νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο μείζονος σημασίας δέσμες ρυθμίσεων».

Η πρώτη δέσμη αφορά ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης. Η δεύτερη δέσμη αφορά ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας.

Ειδικότερα, διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η απρόσκοπτη διεξαγωγή έρευνας και διδασκαλίας, η ακαδημαϊκή ελευθερία για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα

Ακολούθως πρόσθεσε πως «κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας για τα οπτικοακουστικά μέσα με τη σχετική κοινοτική Οδηγία».

Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που αφορούν όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, τις Πλατφόρμες Διαμοιρασμού Βίντεο και τις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποκλειστικά ως προς το οπτικοακουστικό τους περιεχόμενο.

Επιπλέον, ενισχύει την προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο, εισάγει αυστηρότερους κανόνες, που απαγορεύουν μεταξύ άλλων την υποκίνηση σε βία ή μίσος λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, κοινωνικής προέλευσης, καθώς και τη δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Ρυθμίζει θέματα ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, προβλέπει για τα περιφερειακά κανάλια την απαλλαγή από την καταβολή του 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων. Τέλος, προβλέπει την απαλλαγή τους από τον ειδικό φόρο διαφήμισης ύψους 5% έως το τέλος του 2022.

Υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε στη συνέχεια πως «ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι δράσεις σχετικά με τις έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της όπως αυτή, για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, που στηρίζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι κανόνες για όλους».

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην εκδήλωση κατά την οποία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, το οποίο θα θεσμοθετηθεί, θα γίνει δηλαδή νόμος του Κράτους.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα. Ακολούθως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.