Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 17:07

-A +A

Χρ. Σταϊκούρας: Σχέδιο 4 φάσεων για να βγούμε από την ύφεση

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, 17:07
 Χρ. Σταϊκούρας: Σχέδιο 4 φάσεων για να βγούμε από την ύφεση
-A +A

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι φέτος η χώρα θα περάσει μια βαθιά ύφεση, όπως και όλη η Ευρώπη, αλλά μετά τα επερχόμενα μέτρα η οικονομία θα επανακάμψει, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Μιλώντας στον realfm, ο υπουργός εκτίμησε πως η ύφεση φέτος στην χώρα μας θα κυμανθεί από το 10% έως το 13% και πως μετά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση σταδιακά  μπορεί να μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Σχολιάζοντας γιατί οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι χειρότερες τόνισε: «σας προϊδεάζω ότι αυτό θα το αναδείξω και το απόγευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και πήρε μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη και αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. Άρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’αρχήν συμφωνεί με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, ισχυρίζεται πράγματι ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη στην Ελλάδα φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Αλλά ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι του χρόνου η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

«Το απόγευμα θα ακούσετε το σχέδιο σε μεγάλη έκταση και πληρότητα σήμερα από εμένα και τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού, που αποδεικνύει ότι η χώρα διαθέτει σχέδιο και σε αυτόν τον τομέα για την ελληνική οικονομία. Είναι γεγονός ότι ο Τουρισμός θα πληγεί πάρα πολύ φέτος και στις δικές μας εκτιμήσεις αυτό έχει ενσωματωθεί. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες και εκεί έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλλει με τον τρόπο του, είτε αφορά εργαζόμενους είτε αφορά τη ρευστότητα αυτών των επιχειρήσεων και του εποχικού κλάδου του τουρισμού είτε αφορά κάποια φορολογικά μέτρα»ανέφερε.

Το σχέδιο μας ξετυλίγεται σε τέσσερις φάσεις

Σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, ο υπουργός σημείωσε ότι ξετυλίγεται σε τέσσερις φάσεις και ότι η πρώτη φάση του είναι αυτή που παρήλθε, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. «Υπενθυμίζω ότι βάλαμε την Υγεία πάνω από την Οικονομία,  χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες θα σας πω ότι 2 εκατ. πολίτες βοηθήθηκαν από το κράτος», είπε.

«Η δεύτερη φάση είναι αυτή που βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επεκτείνοντας το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, συνεχίζοντας τη μείωση των ενοικίων, αλλά πολύ σημαντικό ενισχύοντας όλο και περισσότερο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων», συνέχισε.

«Η τρίτη φάση έχει 4 πυλώνες: συνέχιση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, η λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών. Η τέταρτη φάση θα είναι η σταθεροποίηση της Οικονομίας και θα ξεκινήσει ουσιαστικά μετά τον Σεπτέμβριο», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα