Χρ. Σταϊκούρας: Άλλες 100.000 επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Χρ. Σταϊκούρας: Άλλες 100.000 επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της επιστρεπτέας καταβολής και με βάση σημερινά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Η Ελληνική οικονομία την επόμενη ημέρα» του Thessaloniki Helexpo Forum, 100.000 επιχειρήσεις έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον τέταρτο κύκλο της δράσης, που στόχο έχει την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για την ανάταξη της οικονομίας μετά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο κ.Σταϊκούρας είπε πως «μόλις κλείσει η παρένθεση είμαστε έτοιμοι να μονιμοποιήσουμε κάποια από τα μέτρα που πήραμε για την covid-19 ή και κάποια άλλα, πάντα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», καθώς «σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους στις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα, στα νοικοκυριά δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στη μεσαία τάξη».

 «Στο Ταμείο Ανάκαμψης κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων»

Παράλληλα, για να ενδυναμωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ο υπουργός ανέφερε πως «δουλεύουμε μεθοδικά, σοβαρά και συντεταγμένα -τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης- έτσι ώστε μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης να βάλουμε ένα σημαντικό πρόταγμα που είναι τα κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, για να μεγαλώσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα».

  «Θα ήθελα και από ιδιωτικό τομέα αν έχει προτάσεις, θα θέλαμε να τις ακούσουμε για να τις ενσωματώσουμε σε μία εμβληματική πρωτοβουλία που θα περιληφθεί ως υπουργείο Οικονομικών σε αυτό που λέγεται συλλογική, συνεκτική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο υπουργός, εξηγώντας πως η μεγέθυνση των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για τη φοροδιαφυγή, καθώς «το μικρό μέγεθος και ένα στοιχείο του υψηλού δείκτη φοροδιαφυγής στην Ελλάδα».

 Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας ο υπουργός δήλωσε πως η ύφεση στη χώρα είναι κοντά στο 8% και είναι μικρότερη από την μέση ευρωπαϊκή ύφεση και πολύ μικρότερη από ότι στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, με ύφεση 13%.

 Σχετικά με τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, τον νόμο για τις μικροπιστώσεις, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στην ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο κώδικα που αφορά τη δεύτερη ευκαιρία «με κοινωνικά κριτήρια και με αναπτυξιακό πρόσημο ώστε να αντιμετωπιστεί το συσσωρευμένο απόθεμα ιδιωτικού χρέους».

 «Ταυτόχρονα μέσα στην υγειονομική κρίση αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης αλλά και χτίζουμε μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και για τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού διευκρίνισε: «Φροντίσαμε με πολλή μεθοδικότητα να χτίσουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα που σήμερα ανέρχονται στα 38,7 δισ. ευρώ, περίπου όσα ήταν στην αρχή της υγειονομικής κρίσης. Τα 14 από αυτά τα φτιάξαμε τον τελευταίο χρόνο. Βγήκαμε έξι φορές στις αγορές και δανειστήκαμε στο 1/3 του κόστους, που δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες και να κρατήσουμε πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι «θα πρέπει όχι μόνο να έχουμε τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για το 2021 για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο -μη κάνοντας τα λάθη του παρελθόντος- εκεί που πρέπει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας για να πετύχουμε υψηλή διατηρήσιμη έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και εδώ έχουμε 72 δισεκατομμύρια πόρους που πρέπει να αξιοποιήσουμε και λειτουργούμε μεθοδικά, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας».

 Για την Κεντρική Μακεδονία είπε πως η Πολιτεία έχει δώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα από αυτά τα μέτρα και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης μέσα από αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα προγράμματα χρηματοδότησης δια μέσου του τραπεζικού συστήματος έλαβαν 662,4 εκατ. ευρώ.