8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Χονγκ Κονγκ: Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας

Τέσσερις φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ που συμμετείχαν σε μια αυτονομιστική οργάνωση που πρόσφατα διαλύθηκε συνελήφθησαν χθες Τετάρτη από την αστυνομία βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας. Πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις πολιτικών προσωπικοτήτων από τις 30 Ιουνίου οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νόμος αυτός που επέβαλε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι τέσσερις φοιτητές που συνελήφθησαν –τρεις άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 16 με 21 ετών-- συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή οργάνωση η οποία δήλωνε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πολεμήσει για ένα ανεξάρτητο Χονγκ Κογνκ.

“Τους συλλάβαμε για (…) ανατροπή, οργάνωση και υποκίνηση σε απόσχιση”, εξήγησε ο επιθεωρητής της αστυνομίας της πρώην βρετανικής αποικίας Λι Κουάι- ουαχ, με την αστυνομία να ενημερώνει ότι κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν ορισμένα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και έγγραφα.

“Στόχος τους ήταν να ενώσουν όλες τις ανεξάρτητες οργανώσεις στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να προωθήσουν την ανεξαρτησία του”, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο επέβαλε τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας στην πόλη, βάσει της οποίας τιμωρείται “η ανατροπή, η απόσχιση, η τρομοκρατία και η συνεργασία με ξένες δυνάμεις”. Η ποινή για τους παραβάτες είναι έως και ισόβια κάθειρξη.

Η Human Rights Watch καταδίκασε τις συλλήψεις και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν στοχοθετημένες κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για το νέο νόμο. «Η κατάφωρη κατάχρηση αυτού του δρακόντειου νόμου καθιστά σαφές ότι ο στόχος είναι να σιγήσουμε τη διαφωνία και όχι να προστατεύσουμε την εθνική ασφάλεια», δήλωσε η Sophie Richardson, διευθύντρια της Κίνας στο Human Rights Watch.

Σε μια δημοσίευση στο Facebook, το Initiative Independence Party δήλωσε ότι τέσσερα πρώην μέλη του Studentlocalism, μια ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας που διαλύθηκε πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, συνελήφθη με την υποψία παραβίασης των άρθρων 20 και 21 της νομοθεσίας που περιλαμβάνει την υποκίνηση αποχώρησης. Δεν τους δόθηκε εγγύηση.

Σε ανακοίνωσή της η Student Localism, μια οργάνωση που προωθεί την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και η οποία διαλύθηκε τον Ιούνιο, ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής της, ο 19χρονος Τόνι Τσανγκ, είναι μεταξύ των συλληφθέντων, όπως και δύο άλλα πρώην μέλη της οργάνωσης.

Οι επικριτές της νομοθεσίας για την ασφάλεια φοβούνται ότι θα καταστείλει ευρείες ελευθερίες που δεν παρατηρούνται στην ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου, οι οποίες ήταν εγγυημένες στο Χονγκ Κονγκ για 50 χρόνια όταν επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997.