Χονγκ Κονγκ: Καταδικάζεται ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι για την κριτική του στο ΚΚ της Κίνας

Χονγκ Κονγκ: Καταδικάζεται ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι για την κριτική του στο ΚΚ της Κίνας

Ο μεγιστάνας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Χόνγκ Κονγκ Τζίμι Λάι και άλλοι εννέα ακτιβιστές του μπλοκ υπέρ της δημοκρατίας αναμένεται να καταδικαστούν σήμερα αφού κρίθηκαν αρχικά προηγουμένως «ένοχοι» για τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019.

Ο Λάι έχει κριθεί ένοχος σε δύο ακόμα δίκες στις αρχές του μήνα για παράνομες συγκεντρώσεις στις 18 και 31 Αυγούστου 2019, αντίστοιχα. Η μέγιστη δυνατή ποινή είναι πέντε χρόνια στη φυλακή.

Ο Λάι κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στις 11 Δεκεμβρίου αλλά, βρίσκεται υπό κράτηση από τις 2 Δεκεμβρίου, αφού του αρνήθηκαν αρχικά την εγγύηση με αφορμή μια ξεχωριστή κατηγορία για απάτη σχετικά με τη μίσθωση ενός κτηρίου που στεγάζει την εφημερίδα του.

Σε συνέντευξη για λογαριασμό του BBC, η οποία έλαβε χώρα πριν τον Δεκέμβριο αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Λάι είπε ότι βασικός στόχος του κομμουνιστικού κόμματος είναι «να κάνει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να φοβούνται και έτσι να τους ελέγχει».

Η υπόθεση του Λάι αποτελεί ορόσημο για τον νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, με διάταγμα από το Πεκίνο, αλλά με την ευλογία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, δεινός επικριτής, των αρχών της Κίνας, κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμα και ισόβια.

Ο Λάι, ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, εκτιμάται ότι έχει περιουσία μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια