Χατζηδάκης: Ξεκίνησαν τα προγράμματα για 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ

Χατζηδάκης: Ξεκίνησαν τα προγράμματα για 86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» εφέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας, με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, πιο συγκεκριμένα, στις περιφερειακές ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, στις 15:00.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισκέφθηκαν την ελληνική βιομηχανία τροφίμων ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, που εδρεύει στο Περιστέρι, έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και απασχολεί 14 εργαζόμενους, που είναι ωφελούμενοι προηγούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων πολλοί πτυχιούχοι με υψηλή εξειδίκευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Πρωτοψάλτης συναντήθηκαν με εργαζόμενους που βρήκαν δουλειά στην εταιρεία, μέσω των προγραμμάτων, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με τον ΟΑΕΔ και τη θετική γι' αυτούς έκβαση, ιδίως με δεδομένο ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες ότι θα έβρισκαν δουλειά, μέσω του Οργανισμού, και, γι' αυτό, αναζητούσαν παράλληλα εργασία μέσω άλλων καναλιών. Οι εργαζόμενοι, αντλώντας από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους, έκαναν επίσης προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδιασμού των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στην κατεύθυνση της απλοποίησης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Από την πλευρά της, η διοικητική ομάδα της εταιρείας επεσήμανε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ διευκόλυναν τις προσλήψεις, ιδίως κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάζει να κρατήσει τους περισσότερους από τους ωφελούμενους και μετά τη λήξη της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

4.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους πάνω από 30 ετών

«Τα προγράμματα που θα δημιουργήσουν 86.000 νέες δουλειές, μέσω ΟΑΕΔ, αυτήν τη χρονιά άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται, καθώς ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από αυτά. 4.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους πάνω από 30 ετών, με έμφαση στην Αττική» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας, πως διαπίστωσε την ικανοποίηση που είχαν εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν άνεργοι και βρήκαν δουλειά χάρη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μαζί τους.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε ΌΤΙ «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ δημιούργησε 50.000 νέες θέσεις εργασίας» και πως ήταν ιδιαίτερα «ενθαρρυντικό να ακούμε τους ίδιους να μιλούν για τη μεγάλη ευκαιρία που τους δόθηκε μέσα από τα προγράμματα και τις προσπάθειες που έκαναν για επανένταξη στην αγορά εργασίας και να βλέπουμε τα απτά αποτελέσματα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, ενεργοποιούμε άλλο ένα πρόγραμμα, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, για να προσλάβουν προσωπικό και να δώσουν την ευκαιρία σε έναν άνεργο να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας».

Τι αναφέρει το πρόγραμμα

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια 12 μηνών και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία χρόνια (τρέχον έτος και δύο προηγούμενα).

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για διάστημα τουλάχιστον έναν μήνα κατά τη διάρκεια υπόδειξής τους από το οικείο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

- 466,5 ευρώ μηνιαία/5.598 ευρώ ετήσια για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών.

- 559,8 ευρώ μηνιαία/6.717,6 ευρώ ετήσια για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.

- 606,45 ευρώ μηνιαία/7.277,4 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω.

- 653,1 ευρώ μηνιαία/7.837,2 ευρώ ετήσια για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω.

- 699,75 ευρώ μηνιαία/8.397 ευρώ ετήσια για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω.

(Συμπεριλαμβάνονται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας).

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (εδώ).

 Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.