Χαρδαλιάς: Προ των πυλών μίνι lockdown σε Μύκονο, Ίο - Ανησυχία για έξι νησιά

Χαρδαλιάς: Προ των πυλών μίνι lockdown σε Μύκονο, Ίο - Ανησυχία για έξι νησιά

Ύστατη έκκληση να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε για Μύκονο και Ίο λέγοντας ότι είναι ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επιβαρυμένη εικόνα σε Πάρο, Τήνος, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη και Ρόδο. 

Η κατάσταση θέλει προσοχή βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο διαμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης της Πέμπτης για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς όπως σημείωσε παρουσιάζεται αυξητική τάση στα κρούσματα τις τελευταίες 10 ημέρες σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.

Ερωτηθείς σχετικά για την εισήγηση του CDC  των ΗΠΑ για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και από εμβολιασμένους, ο υφυπουργός δήλωσε: «Οι εικόνες που βλέπω εκεί έξω με λυπούν. Φυσικά και το μέτρο της μάσκας θα αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο, παίζουν με τη ζωή τους και δυστυχώς, παίζουν και με τις ζωές των άλλων».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα, παρουσίασε τις νέες αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτης της Ελλάδας, μετά την επικαιροποίησή του από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).