Χάπι κατά του κορονοϊού και από την Pfizer - Στο 89% η προστασία σε ασθενείς

Χάπι κατά του κορονοϊού και από την Pfizer - Στο 89% η προστασία σε ασθενείς

Το χάπι της Pfizer, όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%.

Πρόκειται για το δεύτερο χάπι που προστίθεται στη φαρέτρα των επιστημόνων για τη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς αντίστοιχο σκεύασμα παρασκεύασε και η φαρμακοβιομηχανία Merck, η οποία ήδη, χθες Πέμπτη, έλαβε έγκριση για τη χορήγησή του από τις υγειονομικές αρχές της Βρετανίας.

Τα δύο νέα χάπια αυξάνουν τις προσδοκίες για αλλαγή πορείας στην πανδημία, εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων στην Ευρώπη, καθώς προστίθενται στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα που θα χορηγούνται σε ασθενείς επίσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τι είναι το PF-07321332

 

Το χάπι με κωδική ονομασία PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV «διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ή τη διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι στο να παραμείνει ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου», εξηγεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Το φάρμακο της Pfizer, που ανήκει σε κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεάσης, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.

Το molnupiravir έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού. Η Merck έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η Pfizer ερευνά επίσης αν το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 καθώς και για την πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό στους ανθρώπους που εκτίθενται στον ιό.

Αλλάζει το «παιχνίδι»

 

«Η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε μείωση 89% του κινδύνου νοσηλείας που συνδέεται με την Covid-19 και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με ένα ψευδοφάρμακο (placebo) στους ασθενείς τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Pfizer.

Η εταιρεία, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ως προς την αποτελεσματικότητα του χαπιού για προστασία από τον Covid19, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το ταχύτερο δυνατόν».

«Τα σημερινά νέα συνιστούν πραγματικά, αλλαγή του παιχνιδιού στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Pfizer.

Μείωση θνησιμότητας και νοσηλειών 

 

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως εφόσον το χάπι μας λάβει έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, θα έχει τη δυναμική να σώσει ζωές ασθενών, να μειώσει τη θνησιμότητα από μολύνσεις κορονοϊού και να ελαττώσει, μέχρι και εννέα στις δέκα νοσηλείες», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής της Pfizer.

«Όλοι εμείς στην Pfizer είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τους επιστήμονές μας, οι οποίοι σχεδίασαν και ανέπτυξαν το χάπι, δουλεύοντας σε καθεστώς κατεπείγουσας ανάγκης», προστίθεται στο σχετικό ανακοινωθέν της εταιρείας.