Χ. Γώγος: Θα εξετάσουμε άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου

Χ. Γώγος: Θα εξετάσουμε άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου

Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές τόνισε ο Χ. Γώγος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι η συζήτηση θα αφορά το αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Δεκεμβρίου. 

Όπως τόνισε, ακόμα δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων «για να κλείσει το θέμα».

Όσον αφορά το γιατί δεν υποχωρούν τα κρούσματα, ο κ. Γώγος τόνισε πως «η καθυστέρηση στη μείωση είναι μεγάλη, καθώς το lockdown ξεκίνησε με μεγάλη διασπορά και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί. Θα μαζευτεί αλλά θα στοιχίσει σε εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν φανεί ακόμα, τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας ότι κομβικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο. 

«Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη διασπορά σε οικογένειες, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, στρατόπεδα», συμπλήρωσε. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι ενδεχομένως τις επόμενες δύο εβδομάδες να δούμε μείωση των κρουσμάτων.

«Το επόμενο σημαντικό στοιχείο που θα δούμε και είναι κομβικό, είναι η μείωση της ψαλίδας στις εισαγωγές-εξαγωγές στα νοσοκομεία», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια μικρή μείωση, ωστόσο η πίεση είναι ακόμη πολύ μεγάλη στο Σύστημα Υγείας και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, προς το παρόν.

«Οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με συνεχή παρακολούθηση», σημείωσε και εκτίμησε, ότι τα σχολεία ενδεχομένως να ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ η εστίαση φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. Όμως, σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα, είναι επικίνδυνο όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος και στη συζήτηση για τον ΕΟΔΥ και τα διπλά βιβλία, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν κρυφά στοιχεία, υπερασπιζόμενος την επιτροπή και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εργάζονταν οι επιστήμονες αν υπήρχαν αμφίβολα στοιχεία, όμως, δεν έκρυψε ότι τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί τελευταία.

Για το αν άργησε ή όχι η εφαρμογή μέτρων, κυρίως στη Β. Ελλάδα, είπε ότι εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να πει πολλά και, "ίσως κάποιες αποφάσεις να καθυστέρησαν", ωστόσο, υπογράμμισε ότι κυρίως στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν επαρκώς.