Τα νέα εμπόδια καθυστερούν την επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα
Capital Economics για εμβολιασμούς

Τα νέα εμπόδια καθυστερούν την επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα

Τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της J&J σχολιάζει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, καθώς επιφέρουν νέο χτύπημα στην προσπάθεια της Ευρώπης να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον οίκο, το νέο πισωγύρισμα αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα και σε σύγκριση με την πρόσφατη επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για την Ευρώπη το πάγωμα της παράδοσης των εμβολίων της J&J; Είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Ευρώπη ακριβώς τη στιγμή που είχε αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητα. Όμως είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τον αντίκτυπο αυτής της εξέλιξης καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μίας δόσης.

Τα 55 εκατομμύρια δόσεις που είχε προγραμματιστεί να χορηγηθούν στο β’ τρίμηνο του έτους αντιστοιχούν στο ¼ των δόσεων που χρειαζόταν η Ευρώπη στο συγκεκριμένο διάστημα για να φτάσει στην ανοσία. Ακόμη και αν δεν ανασταλεί μόνιμα το εμβόλιο, ο περιορισμός της χρήσης του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα καθυστερήσει τη διαδικασία.

Ενισχύεται η επιφυλακτικότητα. Σύμφωνα με την Capital Economics, το νέο πρόβλημα επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη απέναντι στο εμβόλιο της J&J, όπως ακριβώς συνέβη και με της AstraZeneca.

Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα εμβόλια mRNA.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη αλλά σίγουρα είναι επίσης δύσκολο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με την ίδια αυξημένη ταχύτητα που είχαν αποκτήσει τελευταία. «Αν και δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αν ανασταλεί η χρήση τόσο του εμβολίου της J&J όσο και της AstraZeneca, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον 2 μήνες», σημειώνει ο οίκος.

Η βασική πρόβλεψη σήμερα αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρώπης θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν το 50% των ενήλικων έως τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που θα επιτρέψει τη σημαντική χαλάρωση των περιορισμών μέσα στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα είναι ότι περιορίζονται σημαντικά οι όποιες ελπίδες επιτάχυνσης αυτής της διαδικασίας.