Brexit: Στην κρισιμότερη καμπή οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία

Brexit: Στην κρισιμότερη καμπή οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία

Την ώρα που η Γαλλία προειδοποιεί με βέτο, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μία συμφωνία με κακούς όρους και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες, η Βρετανία υποστηρίζει ότι θα επιτευχθεί σύμπνοια «μόνο αν η Ε.Ε. αποδεχθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίαρχο κράτος». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα επεσήμανε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

«Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ανέκαθεν λέγαμε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ε.Ε. αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος» είπε εμφατικά. 

Εν μέσω διαπραγματεύσεων, πηγή του πρακτορείου Reuters εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και «μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Η  Γερμανία, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν «συμφωνία με κάθε τίμημα», σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το ζήτημα της αλιείας, δηλώνουν ότι προτιμούν να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία, από μία κακή συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Ουσιαστικά, τρία θέματα μπλοκάρουν εξ αρχής τις διαπραγματεύσεις: η αλιεία, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και η επίλυση των μελλοντικών διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Γαλλία έκανε εκ νέου σαφές, διά του αρμόδιου υφυπουργού της, Κλεμάν Μπον, πως θα ασκήσει βέτο σε εμπορική συμφωνία του Brexit, εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία.

«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και η Ολλανδία, που ιδιαιτέρως για το ζήτημα της αλιείας και προτιμά να μην υπάρξει καθόλου συμφωνία, από μία κακή συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι οι 27 θα παραμείνουν ενωμένοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των διαπραγματεύσεων για την μετά το Brexit εμπορική συμφωνία.

«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να εγγυηθούμε την μεταξύ μας ενότητα. Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα σε ευρωπαίους και βρετανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. 

Από τα τέλη του έτους, η Ε.Ε. θα την αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα.