Brexit: Έτοιμη για συνομιλίες η κυβέρνηση Τζόνσον

Brexit: Έτοιμη για συνομιλίες η κυβέρνηση Τζόνσον

Την ετοιμότητα της Βρετανίας να διαπραγματευτεί τη μελλοντική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν αναζητά κάποια «ιδιαίτερη ρύθμιση» στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, ο Τζέιμς Σλάκ εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις», διευκρινίζοντας ότι «επιθυμούμε μία συμφωνία η οποία θα είναι παρόμοια με τις άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται ότι χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ένωσης με τη Βρετανία – πρωτίστως την εμπορική - δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως ευελπιστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως κανονικό μέλος έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του 2020. Τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν το στίγμα της στάσης που επιθυμούν να κρατήσουν στις επιμαχες συνομιλίες, με τη Γαλλία να φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσεις ίσως την πιο σκληρή στάση σε θέματα όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η αλιεία.