Βρετανία: Το «σκάνδαλο» Κάμινγκς συμπαρασύρει τον Τζόνσον

Βρετανία: Το «σκάνδαλο» Κάμινγκς συμπαρασύρει τον Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη ότι ο αμφιλεγόμενος σύμβουλός του Ντόμινικ Καμινγκς έσπασε την καραντίνα για να ταξιδέψει στο Νταραμ, βόρεια του Λονδίνου. 

Τα πυρά προς τον Τζόνσον δεν έρχονται μόνο από τον φιλικό σε αυτόν τύπο αλλά και από βουλευτές των Συντηρητικών, , μέλη της επιστημονικής κοινότητας ακόμα και κληρικούς.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Sky News, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αποπέμψει τον Καμινγκς από τουλάχιστον από δεκαεννέα βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών. 

Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στον σύμβουλό του, δηλώνοντας ότι είναι κατανοητές οι ενέργειες του. «Νομίζω ότι οποιοσδήποτε πατέρας, οποιοσδήποτε γονέας μπορεί να καταλάβει ειλικρινά τι έκανε ο Κάμινγκς, και εγώ σίγουρα το καταλαβαίνω».

Ο Στιβ Μπέικερ, ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη που συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, ήταν ο πρώτος από τους Συντηρητικούς βουλευτές που ζήτησαν την άμεση παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού κάνοντας δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Ο πρώην υπουργός Τιμ Λάφτον τόνισε ότι οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν «ήταν επαρκείς», την ώρα που πρώην και νυν μέλη των Συντηρητικών υποστηρίζουν ότι δέχονται οργισμένα μηνύματα από ψηφοφόρους τους για τις πράξεις του Κάμινγκς.  

Την ίδια ώρα, η Ντάουνινγκ Στριτ δέχεται πυρά και από μέλη της επιστημονικής ομάδας που είχε συστήσει για την καταπολέμηση του κορονοϊού. O καθηγητής Ρομπερτ Ράιχερ υποστήριξε ότι «Οι πράξεις του Κάμινγκς υποδαύλισαν το έργο της επιτροπής και της κυβέρνησης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σύμβουλος του πρωθυπουργού προκαλεί αντιδράσεις με την συμπεριφορά του ή τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο βίο. Προ μηνών, ο Σαγίντ Τζαβίντ παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, αφότου ο Κάμινγκς φέρεται να ζήτησε να απομακρυνθούν όλοι οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργού και να αντικατασταθούν με ανθρώπους της επιλογής του. Οι σχέσεις όμως του συμβούλου με τον Υπουργό είχαν διαταραχθεί έντονα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Κάμινγκς απέλυσε τη σύμβουλό του, Σόνια Καν χωρίς καν να τον ενημερώσει.