Βρετανία: Στους δρόμους οι ψαράδες γιατί κόπηκαν οι εξαγωγές στην ΕΕ

Βρετανία: Στους δρόμους οι ψαράδες γιατί κόπηκαν οι εξαγωγές στην ΕΕ

Τουλάχιστον είκοσι φορτηγά μεταφοράς θαλασσινών έχουν παρκάρει στους δρόμους γύρω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, καθώς ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της αδυναμίας συνέχισης των εξαγωγών θαλασσινών, αλλά και ψαριών, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

Εξαγωγείς δηλώνουν στο Reuters ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι πλέον βιώσιμες μετά την εισαγωγή πιστοποιητικών υγείας, τελωνειακών εγγράφων και όλης της υπόλοιπης χαρτούρας που προσθέτει ημέρες στους χρόνους αποστολής και εκατοντάδες λίρες στο κόστος κάθε φορτίου.

Οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία δηλώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και απειλούν τις αλιευτικές κοινότητες. Ζητούν ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα και διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού των τελωνείων και στις δύο πλευρές. Οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων έχουν τουλάχιστον διπλασιασθεί από τις 24 στις 48 τουλάχιστον ώρες.

«Οι πελάτες μας αποσύρονται. Εξάγουμε φρέσκα προϊόντα και οι πελάτες μας τα θέλουν φρέσκα, άρα δεν αγοράζουν. Είναι καταστροφή!”, δήλωνε πρόσφατα ιδιοκτήτης αλιευτικής εταιρείας της Σκωτίας.

Επιχειρηματίες δηλώνουν ότι προσπάθησαν να στείλουν μικρές ποσότητες στην Γαλλία και την Ισπανία για να δοκιμάσουν τα νέα συστήματα αυτήν την εβδομάδα, αλλά χρειάζονταν πέντε ώρες για να εξασφαλισθεί ένα πιστοποιητικό υγείας στη Σκωτία, ένα έγγραφο που απαιτείται για να κατατεθεί η αίτηση ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Και καθώς οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τα ψάρια είναι πλέον ευτυχέστερα γιατί είναι βρετανικά».

Η Βρετανία, η οποία ολοκλήρωσε την πορεία της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαθέτει τεράστια αποθέματα αστακών, χτενιών, στρειδιών και μυδιών στους ψαρότοπους ανοικτά των ακτών της. Τα προϊόντα αυτά εξάγονταν με φορτηγά στις ευρωπαϊκές αγορές.

Βάσει της συμφωνίας που συνδέει πλέον την Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι απαλλαγμένες δασμών, όμως συνοδεύονται από απαιτήσεις για σειρά πιστοποιητικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών.