Βρετανία: Νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης εν μέσω δεύτερου κύματος Covid-19

Βρετανία: Νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης εν μέσω δεύτερου κύματος Covid-19

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σήμερα νέα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κρατούν τους υπαλλήλους τους με μειωμένο ωράριο, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να σώσει κάθε επιχείρηση και θέση εργασίας.

Ο Σουνάκ ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρατείνει την υποστήριξη για την αποπληρωμή δανείων από τις επιχειρήσεις και θα παραταθεί η υπαγωγή σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια έως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να στηριχθούν κλάδοι που αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση.

«Πρόκειται για ριζικές επεμβάσεις στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, για πολιτικές που ποτέ ξανά δεν έχουμε δοκιμάσει σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε στο κοινοβούλιο παρουσιάζοντας το λεγόμενο «Χειμερινό Οικονομικό Σχέδιο» της κυβέρνησης.

Τον Υπουργό στήριξε και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει την απασχόληση εφαρμόζοντας «δημιουργικά» νέα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται για να καταστείλει την αναζωπύρωση του Covid-19.

Το Κόμμα των Εργατικών ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άργησε πάρα πολύ να δράσει, και πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους.  

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 7,5% έως τα τέλη του έτους εάν δεν αντικατασταθεί το ισχύον πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, από το 4,1% που διαμορφώθηκε τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.