Βρετανία: Κυρώσεις σε Ρώσους και Σαουδάραβες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Βρετανία: Κυρώσεις σε Ρώσους και Σαουδάραβες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε κυρώσεις κατά αξιωματούχων από χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

«Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μία  ισχυρή δύναμη για το καλό στον κόσμο» σημείωσε ο Ράαμπ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. «Θα καταστήσουμε υπόλογους τους δράστες των χειρότερων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεσμεύτηκε.

«Αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους δεν θα είναι ελεύθεροι να… χορεύουν βαλς σε αυτή τη χώρα, να αποκτούν ιδιοκτησία στην Kings Road, να κάνουν τα ψώνια τους στο Knightsbridge, ή να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα σε βρετανικές τράπεζες» πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο ρωσικό όνομα στη λίστα είναι ο Αλεξάντερ Μπαστρικιν, του οποίου η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος έχει έχει συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά για το θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ο Ρώσος λογιστής πέθανε ενώ βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση σε ηλικία 37 ετών τον Νοέμβριο του 2009. Συνελήφθη αφού κατήγγειλε την ύπαρξη σημαντικού δικτύου διαφθοράς, ενώ εργαζόταν στην φορολογική υπηρεσία εταιρείας δικηγόρων της Μόσχας, μεταξύ των πελατών της οποίας περιλαμβανόταν το μεγαλύτερο δυτικό επενδυτικό ταμείο στην Ρωσία, το «Hermitage Capital».

Το Λονδίνο είχε προαναγγείλει την παραπάνω εξέλιξη στα πλαίσια της χάραξης πολιτικής στην μετά Brexit εποχή. Μέχρι πρότινος η χώρα επέβαλε σχεδόν πάντα κυρώσεις ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.