Βρετανία: Ηγείται πρωτοβουλίας - μαμούθ κατά της Κινεζικής Huawei

Βρετανία: Ηγείται πρωτοβουλίας - μαμούθ κατά της Κινεζικής Huawei

Η Βρετανική κυβέρνηση ηγείται μιας μεγάλης πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από την τεχνολογία της Κίνας και συγκεκριμένα από την εταιρεία Huawei σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times.

Οπως αναφέρει το μέσο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει προσεγγίσει ήδη την Ουάσινγκτον και της έχει προτείνει τη δημιουργία ομίλου χώρων, που αποκαλείται «D10». Η Ντάουνινγκ Στριτ εισηγείται στην πρωτοβουλία αυτή να μετέχουν τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. 

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα  Telegraph ανέφερε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να μειώσει τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. Μάλιστα έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια που θα μείωναν στο μηδέν τη συμμετοχή της Κίνας στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2023. Την ίδια ώρα, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, τμήμα της Υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ διέταξε επίσημη αναθεώρηση της εμπλοκής της Huawei στην ανάπτυξη του 5G.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που ο Τζόνσον ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής της G7 τον επόμενο μήνα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι, στο συντηρητικό κόμμα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την κινεζική εταιρεία, πριν ακόμα ξεσπάσει ο κορονοϊος ο χειρισμός του οποίου από το Πεκίνο ενέτεινε την δυσπιστία αρκετών Βρετανών βουλευτών. 

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η Huawei θα συμμετείχε στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Βάσει της αρχικής απόφασης, οι υψηλού κινδύνου επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον πυρήνα και στα ευαίσθητα βασικά μέρη του δικτύου 5G, ενώ παράλληλα το ανώτατο όριο συμμετοχής στα «μή ευαίσθητα σημεία» τοποθετείται στο 35% ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα προνομιακής και προτιμησιακής μεταχείρισης.

Η υποχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με την Telegraph, έγινε αφενός ώστε να αποτρέψει μια διαβλεπόμενη κοινοβουλευτική ήττα και αφετέρου με φόντο ένα δημοσίευμα του ίδιου μέσου, το οποίο ανέφερε ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει πλήρη επανεξέταση των "στρατηγικών στοιχείων στη Βρετανία", όπως κατασκοπευτικά αεροπλάνα, λόγω της απόφασης του Λονδίνου να δώσει πρόσβαση στη Huawei.