«Βουτιά» στα κέρδη της Toyota και της Honda

«Βουτιά» στα κέρδη της Toyota και της Honda

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Honda ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα έσοδά τους θα υποστούν μεγάλη μείωση λόγω του κορονοϊού, κάτι που αποτελεί γεγονός για τον κλάδο συνολικότερα σε όλον τον πλανήτη.

Η Toyota προβλέπει ότι τα έσοδα θα μειωθούν κατά 20% στη διάρκεια της χρήσης εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά τόνισε πως οι δραστηριότητες θα καταφέρουν να παραμείνουν ως έχουν.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας με βάση τις πωλήσεις ανακοίνωσε πως αναμένει η αγορά αυτοκινήτου να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τον Ιούνιο και να επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, μέχρι το τέλος του 2020.

Αλλά ανακοίνωσε ότι η επίδραση της πανδημίας είναι ευρεία, σημαντική και σοβαρή, και αναμένει ότι η κρίση αυτή θα συνεχιστεί για την ώρα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία προέβλεψε ότι τα έσοδα στην τρέχουσα χρήση, που λήγει τον Μάρτιο του 2021, θα μειωθούν κατά 20% στα 24 τρισ. Γιεν (223 δισ. δολάρια), ενώ τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν 79,5% στα 500 δισ. γιεν.

Προέβλεψε ακόμη ότι οι πωλήσεις οχημάτων λιανικής θα μειωθούν 15% στα 8,9 εκατ., αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, ότι θα προκληθεί πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2020.

Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της Honda της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα θα μειωθούν κατά 25,3% σε σχέση με πέρυσι φτάνοντας τα 4,5 δισ. δολάρια.

Το τελευταίο τρίμηνο η Honda κατέγραψε απώλειες σχεδόν 225 εκατομμυρίων δολαρίων.