Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοσης. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, από την ολομέλεια της Βουλής, με τη συμπολίτευση να το υπερψηφίζει και την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει, παρότι σε σειρά άρθρων επιτεύχθηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες. Το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής και καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στο έργο του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας στη Βουλή, λίγο μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου από τον ίδιο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ, στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, το μνημόνιο προδιαγράφει το πλαίσιο με το οποίο προωθούμε τη συνεργασία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, για τη διασύνδεση του ηλεκτρικό δικτύου της Αιγύπτου με αυτό της Ελλάδας. Με το καλώδιο αυτό θα μεταφέρεται καθαρή, πράσινη-ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγεται στην Αίγυπτο και μέσω της Ελλάδας θα μπορεί να εξάγεται στις χώρες βόρεια της Ελλάδας και στην κεντρική Ευρώπη σημείωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: Καταλαβαίνετε ότι το κόστος κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού στην Αίγυπτο είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από το κόστος κατασκευής του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 'Αρα, μέσα από την αυτή την πολύ πιο χαμηλή τιμή παραγωγής πράσινης-ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του δικτύου μας και την επάρκεια μας, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας, να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ευελιξία μας, και από την άλλη να διασφαλίσουμε περισσότερο το περιβάλλον, καταφέρνοντας να πετύχουμε και τους στόχους μας, και εμείς και η Ευρώπη, για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας μείγμα, τόνισε ο κ. Σκρέκας, στην καταληκτική ομιλία του, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το οποίο ενσωματώνεται η οδηγία ΕΕ 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση.