7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Βουλγαρία-Κορονοϊός: Αυστηροποίηση μέτρων για έλληνες ταξιδιώτες στη χώρα

Βουλγαρία-Κορονοϊός: Αυστηροποίηση μέτρων για έλληνες ταξιδιώτες στη χώρα
Φωτό αρχείου
Eurokinissi

Στην «κόκκινη ζώνη του επιδημιολογικού χάρτη» κατέταξαν οι Αρχές της Βουλγαρίας την Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας αυστηροποιεί αιφνιδιαστικά τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού για όσους εισέρχονται στο έδαφός τους από την ελληνική επικράτεια, μέσω των συνοριακών σταθμών των δύο χωρών.

Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα μέτρα, όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορούν μεν να ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα με επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) εντός 72 ωρών, αλλά θα τίθενται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού ("καραντίνα") για δέκα ημέρες.

Πρακτικά, η διέλευση στη Βουλγαρία από την Ελλάδα διεξάγεται με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και επιπλέον με προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών. Το ίδιο μέτρο ισχύει και για παιδιά άνω των 12 ετών.

Από το παραπάνω μέτρο εξαιρούνται, κατά τις ίδιες πηγές, οδηγοί και συνοδηγοί λεωφορείων διεθνών μεταφορών, οδηγοί φορτηγών διεθνών μεταφορών, εργαζόμενοι στην παραμεθόριο, μέλη πληρωμάτων πλοίων και αεροσκαφών, μαθητές και φοιτητές που πραγματοποιούν ταξίδια από και προς τη Βουλγαρία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όπως επίσης παιδιά κάτω των 12 ετών.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ την ώρα που στη Βουλγαρία υπάρχει έξαρση κρουσμάτων της νόσου Covid-19, ενώ η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία Ελλήνων οδηγών που για λόγους επιχειρηματικούς και εμπορικούς πραγματοποιούν συχνά ταξίδια προς της γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με υπαλλήλους στο τελωνείο Προμαχώνα, από τα ξημερώματα τουλάχιστον δέκα οδηγοί επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος ενόψει της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ