BoE: Η οικονομία της Βρετανίας διανύει «πολύ δύσκολη» περίοδο

BoE: Η οικονομία της Βρετανίας διανύει «πολύ δύσκολη» περίοδο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει φέρει την βρετανική οικονομία σε μία πολύ δύσκολη φάση που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη.

«Διανύουμε αυτήν τη στιγμή μία πολύ δύσκολη περίοδο και είναι σαφές ότι θα καθυστερήσει, πιθανότατα, την ανάκαμψη», είπε ο Μπέιλι απευθυνόμενος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σκωτίας.

Οι δηλώσεις του ακολουθούν την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ τη Δευτέρα ότι η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα χειροτερέψει προτού βελτιωθεί.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία θα μπει ξανά σε ύφεση – παρουσιάζοντας συρρίκνωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 – μετά την πτώση ρεκόρ κατά 25% που σημείωσε στους πρώτους δύο μήνες του lockdown το 2020.

Ο Μπέιλι δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο θα είναι περιορισμένη, μέχρι να πραγματοποιηθούν αρκετοί εμβολιασμοί ώστε να αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, ενώ αμφισβήτησε την ιδέα ότι τα αρνητικά επιτόκια θα αποτελούσα έναν απλό τρόπο ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το βασικό σχήμα της ανάκαμψης πιθανότατα θα αντιστοιχεί στην πορεία που προδιέγραψε η Τράπεζα της Αγγλίας στις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μπεν Μπρόουντμπεντ, δήλωσε ότι η πανδημία θα έχει, όπως  φαίνεται, περιορισμένο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στον πληθωρισμό, και έχει οδηγήσει σε λιγότερο καθοδική πίεση των τιμών από το αναμενόμενο δεδομένης της ύφεσης.