7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Bloomberg: Σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Bloomberg: Σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

«Η Ελλάδα θα λάβει φέτος σχεδόν διπλάσια χρηματοδότηση από την αναμενόμενη από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., δήλωσε χθες ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της χώρας», αναφέρει σε δημοσίευμα του, το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, συγκριτικά με το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο 10ου Greek Investment Forum του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ πρόσθεσε ότι το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί με το 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Aλέξη Πατέλη, «η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα σχεδόν 32 δισ. ευρώ που θα λάβει κατά τη διάρκεια του προγράμματος για την ενίσχυση της οικονομικής της ανάκαμψης. Η χώρα έχασε περίπου το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και υπέστη περαιτέρω συρρίκνωση 8,2% πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι η οικονομία θα αυξηθεί φέτος κατά 3,6%. «Συνολικά για το 2021 η ευρεία εκτίμηση για το ύψος της ανάπτυξης είναι στο 3% έως 4%, αρκετά χαμηλά ποσοστά και σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τις επίσημες προβλέψεις μας», δήλωσε ο Πατέλης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως είπε ο ίδιος οι ελληνικές τράπεζες που θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό των ισολογισμών τους και την εξάλειψη των «κόκκινων» δανείων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μπορούμε να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας και ότι γινόμαστε μια φυσιολογική χώρα» και αυτό αναγνωρίζεται.