Bloomberg: Νέα κλινική δοκιμή ετοιμάζει η AstraZeneca για το εμβόλιο

Bloomberg: Νέα κλινική δοκιμή ετοιμάζει η AstraZeneca για το εμβόλιο

Η AstraZeneca είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια νέα κλινική δοκιμή για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας με φόντο τις αμφιβολίες που έχουν ανακύψει

«Τώρα που βρήκαμε κατά τα φαινόμενα μία καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επαληθεύσουμε, οπότε πρέπει να διεξάγουμε μία πρόσθετη μελέτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σόριοτ στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο έχει μέση αποτελεσματικότητα 70%. Θα είναι πιθανώς νέα «διεθνής μελέτη, αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι ταχύτερη επειδή γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, επομένως χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό ασθενών», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Σόριοτ έρχεται μετά τα δημοσιεύματα των Financial Times, Bloomberg και άλλων διεθνών μέσων τα οποία επικαλούνται ειδικούς οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το τεχνικό σφάλμα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Σύμφωνα με τους FT, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά ως επιτυχημένα, δείχνοντας μέση αποτελεσματικότητα 70% - ένα νούμερο που όμως επιτεύχθηκε από την «ομαδοποίηση» αποτελεσμάτων από σύνολα δύο διαφορετικών αγωγών δοσολογίας. Ενώ η μία ομάδα εθελοντών έλαβε δύο πανομοιότυπες δόσεις με χρονική απόσταση ενός μήνα, η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και στη συνέχεια μία «ολόκληρη». 

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, μπορεί η ανακοίνωση των δυο πλευρών να έδειξε ότι το εμβόλιό τους ήταν κατά μέσο όρο 70% αποτελεσματικό σε μελέτη τελικού σταδίου, ωστόσο οι λιγοστές λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν προκάλεσαν ανησυχίες, με ορισμένους να εκφράζουν αμφιβολίες.

Υπενθυμίζεται πως AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενημέρωσαν ότι το εμβόλιό τους ήταν 90% αποτελεσματικό, όταν χορηγήθηκε μισή δόση πριν από την ενίσχυση της πλήρους δόσης. Δύο πλήρεις δόσεις έδειξαν αποτελεσματικότητα 62%. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η δόση του εμβολίου που απέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% χορηγήθηκε μόνο σε εθελοντές ηλικίας κάτω των 55 ετών.

«Ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία», δήλωσε επικεφαλής (μη ογκολογικής) έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca,  Μενέλαος Πάγκαλος.

«Ελέγξαμε λοιπόν ξανά τι είχε γίνει και ανακαλύψαμε ότι η δόση του εμβολίου είχε κατά λάθος χορηγηθεί μισή», σημείωσε.

Σε δήλωσή της, η Οξφόρδη είπε ότι μία διαφορά στις διαδικασίες παραγωγής οδήγησε σε μεταγενέστερες φάσεις των δοκιμών με μισή δόση αντί για πλήρη. Όταν ήταν προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε χαμηλότερη δόση, συζητήθηκε με τις ρυθμιστικές αρχές και επιτεύχθηκε συμφωνία για να προχωρήσουν τα δύο σχήματα, αναφέρεται στη δήλωση.

«Οι μέθοδοι για τη μέτρηση της συγκέντρωσης έχουν πλέον καθιερωθεί και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι παρτίδες εμβολίου είναι τώρα ισοδύναμες», ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, το αρμόδιο πρόγραμμα εμβολίων των ΗΠΑ, γνωστό ως Operation Warp Speed, ενημέρωσε την επόμενη μέρα ότι η δόση που δείχνει το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας δοκιμάστηκε σε νεότερους πληθυσμούς.

«Η πιο πιθανή εξήγηση για τη διαφορετική αποτελεσματικότητα στην ενδιάμεση ανάλυσή της είναι είτε τυχαία είτε τα δημογραφικά στοιχεία ασθενών», σημειώνει ο Σαμ Φάζελι αναλυτής της Bloomberg Intelligence. «Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση με βάση τα τρέχοντα δεδομένα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο που η πραγματική του αποτελεσματικότητα είναι άγνωστη».