Black Box: Ζώνες ασφαλείας και αερόσακοι για τις τράπεζες

-Η επανεκκίνηση  των οικονομιών σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου δημιούργησαν ευφορία στις αγορές που μοιραία «άγγιξε» και το ΧΑ. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις παραμένουν καθώς η αγορά είναι υποτονική, όπως άλλωστε φάνηκε και από τον χαμηλό τζίρο ο οποίος στη χθεσινή  συνεδρίαση έφτασε τα 34,1 εκατ.

-Θεσμικές «ζώνες ασφαλείας» για τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ώστε να παραταθεί το τρίμηνο moratorium για την καταχώρηση ενός δανείου ως μη εξυπηρετούμενου. Το μέτρο υιοθετήθηκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού και δεδομένης της αβεβαιότητας είναι υπό συζήτηση πρόταση  για παράταση ως το τέλος του έτους.

-Εκτός όμως από τις ζώνες ασφαλείας, φαίνεται ότι  επιστρατεύονται και οι αερόσακοι. Συγκεκριμένα έχουν ξεκινήσει διεργασίες για αλλαγές στην αναβαλλόμενη φορολογία. Το ζητούμενο είναι μια εξαίρεση για ένα με δύο χρόνια από την υποχρέωση έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου , ώστε να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

-Αν όχι αυτήν, τότε το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιριών.

-Η κανονικότητα σταδιακά επανέρχεται και μαζί της επιστρέφουν  και τα διαδικτυακά road shows. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν roadshows για τις ελληνικές τράπεζες από τη Goldman Sachs και τη Wood.

-Διάκριση για την ομάδα αναλύσεων της Eurobank από την Focus Economics για τις προβλέψεις σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2019, την πορεία της κυπριακής οικονομίας και το εξωτερικό ισοζύγιο στη Σερβία. Τα εύσημα απέσπασαν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, δρ. Τάσος Αναστασάτος και οι αναλυτές Γιάννης Γκιώνης και Μαρία Κασόλα.

-Γίνονται εξαγορές την εποχή του κορονοϊού; Βεβαίως και  γίνονται. Ακόμη και στην Ελλάδα που θέλει μερικά χρόνια για να κλείσει μια δουλειά.