Black Box: Ξεκίνησε η εποχή των μεγάλων ανατροπών

- Με την επιδημία του κορονοϊού ξεκίνησε και η εποχή των μεγάλων ανατροπών. Η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας το μπαζούκα των 750 δις έστειλε στις αγορές το μήνυμα πως όταν επιβάλλεται από τις συνθήκες, οι κανόνες είναι για να ανατρέπονται.

- Η Ελλάδα και τα ομόλογα της μπαίνουν στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλάζοντας  ένα καθεστώς που διήρκησε μια δεκαετία. Η
κυβέρνηση έστειλε τα σωστά σήματα, έδειξε τα σωστά αντανακλαστικά και η ένταξη στο QE ενισχύει και σταθεροποιεί την αγορά ομολόγων, όπως φάνηκε και από την υποχώρηση των αποδόσεων που σημειώθηκε χθες.

- Η Ελλάδα στο νέο QE, με μηδενικό ρίσκο η διακράτηση των ομολόγων που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις  στα πλαίσια του «Ηρακλή», τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών (στην Ευρωζώνη) υπό αναθεώρηση και τα ευρωπαϊκά stress test στον πάγο. Η εποχή των ανατροπών εξελίσσεται και είναι απρόβλεπτο τι  θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως τελείως απρόβλεπτο είναι το περιβάλλον και οι αποφάσεις που θα χρειαστεί να ληφθούν όταν θα  φτάσουμε στο τέλος της επιδημίας και θα γίνει η αποτίμηση της καταστροφής.

- Είναι η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας που προχωρά; Είναι οι διάφορες κυβερνήσεις που λαμβάνουν πια τα απαραίτητα μέτρα; Είναι τα προγράμματα και οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες και τα οικονομικά μέτρα  που ανακοινώνονται παντού; Είναι η ελεύθερη πτώση των αγορών που προηγήθηκε;  Όποιος και να είναι ο λόγος, οι  αγορές παρουσίασαν χθες τα πρώτα σημάδια αντίδρασης χωρίς φυσικά να αλλάζει η γενική εικόνα, η οποία  θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ταλαιπωρία και τη συνεχή μεταβλητότητα.

- Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που φαίνεται να είχαν δραστηριοποιηθεί στο ΧΑ από την περασμένη Τετάρτη, χθες έκαναν  πιο αισθητή την παρουσία τους με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες μετοχές.

- Επειδή όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν παγώσει, κι επειδή με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ αυστηρές και ταυτόχρονα σαφείς δεσμεύσεις τα πάντα  ματαιώνονται αόριστα για το μέλλον,  μην εκπλαγείτε αν το επόμενο διάστημα δείτε να γίνονται μία ή δύο δουλειές που δεν είχαν και πολλές ελπίδες αίσιου τέλους. Η ανυδρία επιχειρηματικών κινήσεων μπορεί και να λειτουργήσει σαν κίνητρο για να προχωρήσουν κάποια deals, στις περιπτώσεις που συμπίπτει οι πωλητές να είναι υπό πίεση και οι αγοραστές να θεωρούν ότι όλη αυτή η αναστάτωση λειτουργεί προς όφελος τους  καθώς η υποψηφιότητά τους αποκτά υπόσταση που δεν είχε υπό ομαλές συνθήκες.

- Το ταμείο της Μυτιληναίος είναι ισχυρό και αυτό την θωρακίζει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εξάλλου η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει κρίση στο παρελθόν και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει και αυτή την φορά. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχε η διοίκηση του ομίλου με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2019. Και έστειλε το μήνυμα ότι μια τόσο ευαίσθητη συγκυρία, κατά την οποία κομβικό ρόλο παίζει η ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας δουλεύουν κανονικά, όπως επίσης τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και το σύνολο της δραστηριότητας, ενώ κανονικά συνεχίζεται να εκπονείται και το επενδυτικό της σχέδιο.

- Η στήλη δεν θα σταθεί ούτε στο γεγονός ότι δεν καταγράφεται μείωση στις πωλήσεις του αλουμινίου, ούτε στη ρευστότητα άνω του 1 δισ. που διαθέτει ο όμιλος, ούτε στην απουσία δανειακών υποχρεώσεων έως το 2022. Αλλά στο γεγονός ότι η πολιτική των εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου θα αποδώσει φέτος στην Μυτιληναίος εξοικονόμηση 99 εκατομμυρίων ευρώ.