Black Box: «Τράπεζες, η τελευταία έξοδος» - Νέο τοπίο μετά τις ΑΜΚ

Πολλοί τελευταία με ρωτάνε «τι θα γίνει επιτέλους με τις ελληνικές τράπεζες». Και δεν έχουν άδικο. Χιλιάδες μικρομέτοχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι όσο οι τράπεζες δεν «καθαρίζουν» από τα κόκκινα δάνεια. Δεν ξέρουν αν θα πρέπει να αγοράσουν και να περιμένουν ή αν πρέπει να πουλήσουν και πάλι να περιμένουν. Εξάλλου δεν κάνουν και τίποτα άλλο τα τελευταία χρόνια, περιμένουν…

Αυτά στο χρηματιστήριο. Εκτός χρηματιστηρίου, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι αν αυτές οι τράπεζες που έχουμε σήμερα μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στα επιχειρηματικά και επενδυτικά projects που θα φέρει η ανάκαμψη, και σε αυτά που στη συνέχεια θα φέρουν την ανάπτυξη.

Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και (θα το πω κομψά) παθητικής στάσης, οι τράπεζες είναι έτοιμες να βγουν μπροστά, να αντεπιτεθούν. Άλλες ταχύτερα και άλλες αργότερα θα πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου, μικρότερες ή μεγαλύτερες, αλλά αυτή τη φορά όχι γιατί βρίσκονται στην άμυνα και κινδυνεύουν να… φάνε γκολ αλλά γιατί θέλουν πλέον οι ίδιες να σκοράρουν.

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς και οι τράπεζες χτίζουν ήδη συμμαχίες στη διεθνή επενδυτική σκηνή αλλά και στην Ελλάδα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει μεγάλα και σοβαρά funds που θα έρθουν για να μείνουν, και επιχειρηματίες με ισχυρό αποτύπωμα στην εγχώρια σκηνή.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διασπορά μετόχων. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτή τη φορά είναι ότι οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν από θέση ισχύος και θα αφορούν την πραγματική εξυγίανση από τα προβληματικά δάνεια και την χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών projects που δρομολογούνται.

Το πρώτο βήμα έγινε με τον Ηρακλή όμως και πάλι πρέπει να ξεφορτωθούν επιπλέον δάνεια άνω των 30 δισ. για να φτάσουν την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ υπάρχει και ο γρίφος των νέων NPLs που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι στην πορεία προς το δικό τους ξέφωτο θα χρειαστούν «βοήθεια».

Άρα γιατί να επενδύσει κάποιος ξένος σήμερα στις τραπεζικές μετοχές και να μην προτιμήσει ιταλικές ή ισπανικές τράπεζες που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια;

Είναι ήδη γνωστό ότι η Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη μη πληρωμή των CoCos και την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ, θα είναι αυτή που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανοίξει το χορό μέσα στους επόμενους μήνες με μία αύξηση που ίσως φτάσει στα 1 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2021 θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Και μετά τι; Μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα πως, απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια και με ενισχυμένη μετοχική βάση που δεν θα εξαντλείται σε 1-2 βασικούς παίκτες, θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία μετά από χρόνια ξηρασίας αλλά και να διαγράψουν μια νέα ανοδική χρηματιστηριακή πορεία.

---

Μια και για τις τράπεζες ο λόγος, η αλλαγή στην πιο κρίσιμη Διεύθυνση της Τραπέζης της Ελλάδος, αυτή που ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Και όμως υπάρχει τουλάχιστον ένας λόγος που η νέα επικεφαλής της  Διεύθυνσης Εποπτείας η κα Heather-Denise Gibson, υπό άλλες συνθήκες θα είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος είναι ότι η νέα «Σιδηρά Κυρία της ΤτΕ» είναι η πρώην σύζυγος του τέως υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου. Όλοι μέσα στην ΤτΕ κάνουν λόγο για μία σημαντική αναβάθμιση καθώς η νέα διευθύντρια προέρχεται από το Τμήμα Μελετών της Τράπεζας της  Ελλάδος, στο οποίο σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα είχε επιδείξει σημαντικό έργο. Βέβαια άλλη η δουλειά του Επόπτη και άλλη του ακαδημαϊκού. Μένει λοιπόν να δούμε πως θα τα πάει και με τα μυστήρια των τραπεζών.

----

Επόμενος «ευχάριστος» πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, η έξοδος της επιχείρησης στις αγορές, η πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και είναι όλες εδώ. Αναβάθμιση από την S&P, τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο, νέο buisness plan, έναρξη ιδιωτικοποίησης ΔΕΔΔΗΕ, έσοδα στα ταμεία από τιτλοποιήσεις οφειλών. Το μόνο που δεν έχει αποφασιστεί είναι το πότε. Δηλαδή αν θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο ή νωρίτερα. Έως τότε πάντως η διοίκηση Στάσση θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αγορά με καλά νέα και μάλιστα σύντομα. Τέτοια είναι η εμβληματική συμφωνία για τις ΑΠΕ με τους Γερμανούς της RWE στην Πτολεμαΐδα. Η ώρα των ανακοινώσεων πλησιάζει και οι πληροφορίες μου λένε ότι το deal κλείνει μέσα στο Φεβρουάριο...

----

Η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου - Καϋμενάκη έκανε την κίνηση και ενεργοποίησε τη συμφωνία εξαγοράς του 18,3% των μετοχών της Ελλάκτωρ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Αλλά και στη Reggeborgh δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια παρότι φέρονται να έχουν το προβάδισμα. Τις τελευταίες ημέρες οι Ολλανδοί έχουν πάρει... σβάρνα όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μικρότερες χρηματιστηριακές της αγοράς προκειμένου συγκεντρώσουν όσες περισσότερες εξουσιοδοτήσεις από μικρομετόχους μπορούν, ώστε να τους έχουν στο πλευρό τους στην επόμενη κρίσιμη Γενική Συνέλευση για τον έλεγχο της εταιρείας.

----

Περίπου 10 εκατ. μετοχές αξίας 121 εκατ. ευρώ ακύρωσε ο ΟΤΕ μειώνοντας τον συνολικό αριθμό περίπου στα 460 εκατομμύρια. Κάθε φορά όμως που ακυρώνονται μετοχές του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom αυξάνει τη συμμετοχή της. Από 45% που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, με τις επαναγορές του ΟΤΕ, πλησιάζει σήμερα στο 48%. Αύξηση σημειώνει και η συμμετοχή του δημοσίου, αλλά λιγότερο σημαντική.

----

Η πρόσφατη εξαγορά της κροατικής εταιρείας εμπορίας καυσίμων Apios από την Coral, φαίνεται πως αποτελεί μόνο τον πρώτο κρίκο από μια αλυσίδα κινήσεων που ετοιμάζει η Motor Oil για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Έπονται κι άλλες εξαγορές στην περιοχή αναφέρουν στελέχη με γνώση των σχεδιασμών του ομίλου, που εκτός από τα Βαλκάνια, επεκτείνεται «αθόρυβα» και στην Κύπρο, όπου έχει ήδη ιδρύσει νέες εταιρείες. Στο μέλλον οι επίσημες ανακοινώσεις…

----

Μία κάποια κινητικότητα προκαλεί στο χειμαζόμενο από την πανδημία real estate η ζήτηση για ακίνητα από δημόσιες εταιρείες. Αυτή τη φορά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης σχεδιάζει να μετακομίσει, και γι' αυτό είναι σε αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου. Τι προσφέρει; Μηνιαίο ενοίκιο έως 68,4 χιλ. ευρώ για μισθωτική διάρκεια 3+3 ετών, ενώ το ακίνητο που ζητάει θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.200 τ.μ., τα οποία θα πρέπει να κατανέμονται σε τέσσερις ορόφους. Τα σπουδαία τη Δευτέρα του Αγ. Αθανασίου, οπότε θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός.

----

Χθες μάθαμε ότι δόθηκε μια ακόμη παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές του έργου επέκτασης της 6ης προβλήτας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό, όμως, που δεν είναι γνωστό, είναι πως η διοίκηση του ΟΛΘ είχε ήδη γίνει παραλήπτης «μηνυμάτων» των εταιρειών που είχαν επιλεγεί στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού. Έτσι λοιπόν Τέρνα, Μυτιληναίος, Intrakat, Avax και Acciona διεμήνυσαν στη διοίκηση, πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος, πέραν από τις 15 Ιανουαρίου, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες δεν…τσουλάνε. Εν ολίγοις εξαιτίας του κορονοϊού τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται από αρμόδιες δικαστικές, δημόσιες και ρυθμιστικές αρχές, δεν μπορούν να συλλεγούν γρήγορα. Επομένως και οι σχετικοί επικαιροποιημένοι φάκελοι, δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν. Η αθάνατη γραφειοκρατία...

--

Η νεανική εφευρετικότητα μπορεί κάποιες φορές να ενώσει τους πολιτικούς αντιπάλους. Σήμερα στις 11 το πρωι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τα παιδιά ρομποτικής της εταιρείας Πλαίσιο. Η συνάντηση με την ομάδα Plaisiobots που κέρδισε το «χρυσό» μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Νότια Κορέα για τη δημιουργία του «έξυπνου μπαστουνιού» για τυφλούς, «εκλεισε» προχθες. Από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ζήτησαν επίσης συνάντηση με την ομάδα, κι έτσι οι νέοι εφευρέτες θα ακούσουν δυο φορές συγχαρητήρια.