Black Box: Τι φέρνει ο κανόνας DoD για τις τράπεζες

- Τα δυσάρεστα  γεγονότα πολύ συχνά εκδηλώνονται με ένα ιδιαίτερο χρονισμό, το ένα μετά το άλλο. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση των τραπεζών. Δεν φτάνει η κληρονομιά της κρίσης με τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων, ήρθε κι ο κορονοϊός να καθηλώσει την οικονομία και έπονται οι επιπτώσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια από τους νέους αυστηρούς  όρους για τις αθετήσεις δανείων.

-Ο λόγος για τον νέο ορισμό της αθέτησης (Definition of Default) γνωστό ως DoD, τον κανονισμό που μπαίνει σε ισχύ από 1.1.2021 και υποχρεώνει τις τράπεζες σε συγκεκριμένη μεθοδολογία, από το πως και πότε ξεκινά ο υπολογισμός των ημερών καθυστέρησης μέχρι τα ποσά που συνιστούν καθυστέρηση και τον υπολογισμό του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των λογαριασμών ενός δανειολήπτη.

 -Ο επόπτης επέβαλε το DoD επειδή οι ίδιοι δανειολήπτες/δάνεια είχαν διαφορετική μεταχείριση από τράπεζα σε τράπεζα. Δηλαδή στη μια τράπεζα θεωρούσαν το δάνειο κόκκινο και έπαιρναν προβλέψεις, ενώ  στην άλλη όχι. Το DoD αλλάζει το πιστωτικό μοντέλο και επιβάλλει ενιαίες διαδικασίες διαχείρισης ενός δανείου για όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη.  

-Συγκεκριμένα καθορίζονται με λεπτομέρειες όλες οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό της αθέτησης ενός δανείου. Εισάγονται νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό των δανείων που χαρακτηρίζονται αβέβαια είσπραξης (Unlikely to Pay -UTP). Τα κριτήρια ξεκινούν από τα κλασικά και  αφορούν αιτήσεις πτώχευσης, απώλειες αδειών, ρυθμίσεις δανείων με ζημία για την τράπεζα, μεγάλη επιδείνωση σε χρηματοοικονομικούς δείκτες του πελάτη, όπως πχ  μείωση κύκλου εργασιών και ιδίων κεφαλαίων κατά 50% αλλά και σε περιστατικά απάτης/δικαστικής διερεύνησης κά  

-Τα κριτήρια αφορούν επίσης μέχρι και  την ύπαρξη αρνητικών πληροφοριών μεγάλης σοβαρότητας για τον πελάτη και συγκεκριμένα  επιδείνωση δεικτών πχ μείωση κύκλου εργασιών και κερδών κατά 30%, απώλεια σημαντικού πελάτη/προμηθευτή (μεγαλύτερη  του 25%), δυσμενή στοιχεία κά.

-Όπως είναι προφανές ανάλογα με την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων της κάθε τράπεζας θα είναι και το εύρος των επιπτώσεων. Μάλιστα κατά τους ειδικούς δεν αποκλείεται  η υιοθέτηση ενιαίων πρακτικών για τις αθετήσεις πληρωμών στα δάνεια,  να φέρει στην επιφάνεια και κεφαλαιακά ζητήματα για ορισμένες  τράπεζες στην Ευρωζώνη.

 -Κάθε πρόβλεψη ωστόσο είναι παρακινδυνευμένη και η μοναδική βεβαιότητα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν προσαρμοστεί στις διατάξεις του DoD έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και από την 1η Ιανουαρίου 2021 να είναι έτοιμες να υποβάλλουν εκθέσεις στον SSM.