Black Box: Θα φανεί… στο επιτόκιο

- Όπως είναι φυσικό η ημέρα ξεκινά με το βλέμμα καρφωμένο στη νέα έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές που αναμένεται -εκτός απροόπτου- σήμερα, Τρίτη. Στόχος η άντληση 2,5 δις με δεκαετές ομόλογο με τις εντυπώσεις να κρίνονται στο επιτόκιο.

- Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι χρηματιστές για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το επόμενο διάστημα. Κάτι η άνοδος στη Wall
Street, κάτι η προσοχή που στρέφεται και πάλι στις τράπεζες για κινήσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων δημιουργούν θετική βάση. Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Fed με τις αγορές να περιμένουν το στίγμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας μετά την απροσδόκητη άνοδο της
απασχόλησης που παρουσίασε η αγορά εργασίας. Στην Ευρώπη έχουμε συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, το πρώτο τρίμηνο.

- Μια πληροφορία που ίσως βοηθά να κατανοήσουμε την κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος στον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει, εδώ και αρκετές εβδομάδες στον SSM έχει συσταθεί εσωτερική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την εξέταση δημιουργίας ευρωπαϊκής bad bank. Η ουσία της υπόθεσης, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται η στήλη είναι ότι η bad bank είναι project του 2021. Ως τότε θα δοθεί χρόνος να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το πρόβλημα με ιδιωτικά κεφάλαια.

- Σημειώστε πως χθες η Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος της ακρόασης απαντώντας στον Ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσο, χαρακτήρισε «προώρη» την πρόταση Γ. Στουρνάρα για bad bank ως αντίδραση στην αύξηση των NPL's στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Η δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ είναι στο ίδιο πνεύμα με τα όσα είπε πρόσφατα ο Α. Ενρία.

- Ο έλεγχος του κοστολογίου και η προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές ήταν δύο από τα δυνατά σημεία που ξεχώρισαν για τον όμιλο Μυτιληναίου οι αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας Edison στην πρόσφατη έκθεση τους. Τις σχετικές επισημάνσεις, επιβεβαίωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη Γενική Συνέλευση καθώς μιλώντας για τη συμφωνία με την Gaz Prom χαρακτήρισε τη σύμβαση «εξαιρετική» κι έκανε
λόγο για σοβαρές μειώσεις  στα κοστολόγια του ομίλου, προσθέτοντας πως  δίνει αβαντάζ στην αγορά έναντι τρίτων. Για το αλουμίνιο επεσήμανε τη διαρκή μείωση του κόστους λέγοντας πως ο όμιλος συγκαταλέγεται διεθνώς ίσως και στη δεκάδα των φθηνότερων παραγωγών αλουμινίου.

- Επιπλέον 700 εκατομμύρια έχει δεσμευτεί να διαθέσει μέχρι το τέλος του μήνα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις
Γεωργιάδης προκειμένου να διοχετευθούν στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων με επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο. Με τη δεύτερη δόση των 700 εκατ. θα έχουν διοχετευτεί  2 δισ. για επιδοτήσεις επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για το πρόγραμμα  έγιναν περίπου 98.000 αιτήσεις για 10 δισ. χρηματοδοτήσεις.

- Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου πάντοτε γιατί γίνονται τελικές διορθώσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση.

- Αύριο Τετάρτη, ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και ακολουθεί  την Πέμπτη η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.