Black Box: Πλούσιος σε γεγονότα ο Σεπτέμβριος

- Ο εξαιρετικά βασανιστικός για το Χρηματιστήριο από πλευράς τζίρου και όχι μόνον, Αύγουστος ολοκληρώνεται σήμερα κι ετοιμαζόμαστε για τον πλούσιο σε γεγονότα Σεπτέμβριο. Ποδαρικό κάνει η Eurobank η οποία αύριο 1 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου.

- Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου περιμένουμε από την ΕΛΣΤΑΤ την ανακοίνωση για την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΜIG την οποία ανέβαλε (και δικαίως) η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να προχωρήσει  στις κατάλληλες για την εποχή προσαρμογές.

- Και με την ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για την Τρ. Πειραιώς, να αναφέρουμε ότι εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας το hive down, δηλαδή η διάσπαση της Πειραιώς με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου 2020. Το hive down συνδέεται με την τιτλοποίηση δανείων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.

- Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής έτυχαν τα αποτελέσματα της Alpha Βank όπως φαίνεται από τα report των ξένων οίκων. Τα κέρδη των 98 εκατομμυρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης  ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και  αξιολογήθηκαν θετικά από την Citi. Και όχι μόνον από τη Citi, καθώς και η Goldman Sachs αφού επισημαίνει και την πρόοδο στο Galaxy συστήνει αγορά για τη μετοχή θέτοντας τιμή-στόχο τα 1,34 ευρώ. Στο ίδιο κλίμα η JP Morgan με σύσταση αγοράς για την Alpha και τιμή-στόχο τα 1,10 ευρώ, αλλά και η Deutsche Bank με τιμή-στόχο τα 1,20 ευρώ.

- Λόγω ΗΠΑ, η ΤΙΤΑΝ  διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία της όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της. Τα έργα υποδομής που ξεκινούν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια των προσπαθειών  να επανεκκινήσουν τις οικονομίες δημιουργούν momentum για εξίσου καλές επιδόσεις και στο μέλλον.

- Μία σημαντική απορία για την οποία τα τραπεζικά στελέχη δεν έχουν εύκολη απάντηση: Με ποιους όρους  θα πραγματοποιηθούν τα stress tests και ιδιαίτερα το δυσμενές σενάριο όταν λόγω πανδημίας και lockdown οι οικονομίες στην Ευρώπη γνωρίζουν ήδη μία ιστορικών διαστάσεων ύφεση;  Σε ποιές οικονομικές παραδοχές θα βασιστούν; Η δοκιμασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο.

- Όσον αφορά την πώληση έναντι 360 εκατ. της εφαρμογής InstaShop είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή εξέλιξη, η οποία όμως θα έπρεπε εγχωρίως να προσεγγίζεται με προβληματισμό. Οι Έλληνες που είναι πίσω από την επιτυχία, ίδρυσαν το 2015 την εταιρεία τους στο Ντουμπάι και οι αγορές που δραστηριοποιούνται είναι αυτές της Μέσης Ανατολής.

- Πολλαπλώς σημαντικός από πλευράς εξελίξεων ο Σεπτέμβριος. Μεταξύ άλλων στις 18/9 συγκαλείται η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να λάβει την οριστική απόφαση για την προσφυγή της Hard Rock. Η προεργασία για την τεχνική προσφορά έχει ολοκληρωθεί κι αν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτιάσεις της Hard Rock, τότε ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική προσφορά και την ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη.