Black Box: Old habits die hard

-Μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις μια θετική αντίδραση του ΧΑ ήταν και αναγκαία και καλοδεχούμενη. Αλλά με τζίρο μόλις 38 εκατομμυρίων, οπωσδήποτε δεν προσφέρεται για  πανηγυρισμούς.  

-Με ταχύ και κυρίως σταθερό ρυθμό προχωρεί η διοίκηση της Alpha Bank στην ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy. Η τράπεζα ανακοίνωσε τη μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs στην Cepal, βήμα απαραίτητο για να μπει στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη συναλλαγή πώλησης κόκκινων  δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

-Οι εξελίξεις του project Galaxy και ειδικά στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντικές επειδή είναι οδηγός για το σύνολο της  τραπεζικής αγοράς. Η επιτυχής ολοκλήρωση της  συναλλαγής -και μάλιστα με επίδραση μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank, στρώνει το έδαφος  και για τις ανάλογες συναλλαγές που προετοιμάζουν  Εθνική και Πειραιώς.

-Όσον αφορά τους εργαζόμενους της  Alpha Bank, το σημαντικό είναι ότι διασφαλίζονται καθώς η διοίκηση προέβλεψε πλήρη σεβασμό μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και όλων των παροχών που απολαμβάνουν σήμερα και επιπλέον θα δοθεί και bonus 10 μισθών .

-“Οld habits die hard” εξαιρετικό τραγούδι του 2004 που έγραψε ο Μικ Τζάγκερ. Ξεκάρφωτο καθώς οι περιστάσεις είναι διαφορετικές, αλλά ασυναίσθητα αυτό ήρθε και ταίριαξε στο μυαλό της στήλης, όταν οραματίστηκε  τον Γιάννη Στουρνάρα με μαύρο σορτσάκι, μαύρη μπλούζα και σφυρίχτρα κρεμασμένη στο λαιμό να μπαίνει στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία τράπεζας.

-Διότι στην αγορά κυκλοφορεί ότι και πάλι Πρόεδρος και CEO έχουν τις διαφορές τους και η Τράπεζα της Ελλάδος έσπευσε αναλαμβάνοντας  ρόλο διαιτητή. Αυτή τη φορά προφανώς οι διαφορές θα επιλυθούν πολιτισμένα πίσω από  κλειστές πόρτες, χωρίς hook, uppercut, direct κλπ

-Για να είναι ειλικρινής η στήλη, δεν γνωρίζει τους λόγους της ρήξης. Πιθανόν πάντως να συνδέονται με το business plan της Atticabank, που καταρτίζεται το τελευταίο διάστημα και πρέπει να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έως αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

- Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το business plan της τράπεζας να καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Πρακτική μάλλον ασυνήθιστη, καθώς είθισται να συντάσσεται από το ανώτατο management και στη συνέχεια να εγκρίνεται από το ΔΣ.