Black Box: Οι τράπεζες δεν μας αφήνουν να βαρεθούμε

- Τον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου η Eurobank θα υποβάλει αίτηση για εγγύηση βάσει του σχεδίου Ηρακλής, όπως μετέδωσε πρόσφατα το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Αυτή θα είναι και η πιο κρίσιμη ημέρα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς θα πρόκειται για stress test σε πραγματικές συνθήκες.

- Η κάθε τράπεζα θα πάει στον SSM, ο οποίος και θα πάρει τις αποφάσεις για την επίπτωση στα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της  τιτλοποίησης. Οι ιδέες για έκδοση κρατικών ομολόγων που θα αποτελούν ειδική εγγύηση στην κρατική εγγύηση, όπως ήταν αναμενόμενο εγκαταλείφθηκε.  

- Η συζήτηση για τις εγγυήσεις έφερε όμως νέες καθυστερήσεις. Η Εurobank αρχικά πήγαινε για τα μέσα Ιανουαρίου. Ακολούθησε νέο χρονοδιάγραμμα για τα μέσα Φεβρουαρίου και τώρα το Bloomberg έβαλε στην εικόνα τις αρχές Μαρτίου.

- Επ' ευκαιρία σημειώστε πως όσοι είναι σχετικοί με το αντικείμενο, υποστηρίζουν ότι εντοπίζουν μια κάποια κόπωση από την πλευρά των ξένων για τα NPEs και περιμένουν να διαπιστώσουν αν το επόμενο διάστημα η τάση αυτή θα περάσει και στις τιμές. Πιθανόν η κάμψη του ενδιαφέροντος να αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά των μεγάλων servicers λίγο πολύ σχηματοποιήθηκε με τις Intrum, do value και Cepal να αποτελούν τους  μεγαλύτερους παίκτες.  

- Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά- και ανέφεραν ότι  ωριμάζουν οι διαδικασίες και πιθανόν να έχουμε πολύ σύντομα εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην πώληση από την τράπεζας Πειραιώς των δανείων της MIG- προέρχονται από αξιόπιστες και καλά ενημερωμένες πηγές.

- Ωστόσο -και χωρίς καμία διάθεση προσβολών- όσοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους αποκαλούμενους Ιρλανδούς που ενδιαφέρονται για τη MIG, αποχώρησαν από τη συνάντηση χωρίς να έχουν πειστεί ότι είχαν μπροστά τους επιχειρηματίες οι οποίοι ετοιμάζονται να κάνουν deal 450 εκατ. ευρώ. Μπορεί βέβαια το στυλ του καθενός να διαφέρει, αλλά συνήθως σε τόσο μεγάλες δουλειές όλοι έχουν μια κοινή γλώσσα.

- Πάντως οι άνθρωποι έχουν επενδύσει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο καζίνο Λουτρακίου. Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ανησυχούν για την πορεία της επένδυσης τους. Ταυτόχρονα στην αγορά κάποιοι δύσπιστοι υποψιάζονται πως είναι πιθανόν να επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος με στόχο να μην αλλάξει τίποτε. Εκ πρώτης όψεως δείχνει τραβηγμένο, αλλά ο χρόνος θα δείξει.  

- Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στα αρμόδια κυβερνητικά κέντρα για τον τρόπο  αντιμετώπισης των διαιτητικών αποφάσεων που δικαιώνουν την πλευρά Μαντωνανάκη και καταλογίζουν στο Δημόσιο αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

- Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση της ρύθμισης για το ΛΕΠΕΤΕ που θα απαλλάσσει την Εθνική Τράπεζα από το βάρος καταβολής των επικουρικών συντάξεων μέσω της μεταφοράς των δικαιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να φέρνει τη ρύθμιση στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και οπωσδήποτε πολύ πριν το τέλος Μαρτίου. H Εθνική πάλι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να φτάσει στο παραπέντε της καταληκτικής περιόδου δημοσίευσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, και η ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ είναι διπλά σημαντική.

- Μιας και για την Εθνική ο λόγος, η τράπεζα ολοκλήρωσε την εθελούσια έξοδο και προγραμματίζει την επόμενη για λίγο πριν ή λίγο μετά το καλοκαίρι. Συνολικά 309 εργαζόμενοι από υψηλά κλιμάκια της τράπεζας αποχώρησαν σε αυτό τον κύκλο, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τις προσδοκίες της διοίκησης. Ο επόμενος γύρος θα αφορά περί τους 800 εργαζόμενους και αναμένεται να είναι λιγότερο γενναιόδωρος σε κίνητρα και παροχές από την προηγούμενη. Στο μέτωπο των καταστημάτων δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές.

- Στο μέτωπο των πλειστηριασμών στόχος για την τράπεζα είναι να τρέχει με 25 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο σε αξία ακινήτων.