Black Box: Ο καπετάνιος βλέπει μπουνάτσα αλλά εκπέμπει SOS

Ο καπετάνιος (η αμερικανική οικονομία) μετά από πολύ καιρό βλέπει το τέλος της οικονομικής περιπέτειας αλλά την ίδια στιγμή εκπέμπει SOS που αφορά τις μετοχές. Τα χρηματιστήρια εδώ και πολύ καιρό είναι χαμένα στην επίπλαστη ευφορία που δημιουργεί ο εκνευριστικός αλλά συνάμα χαρμόσυνος ήχος των εκτυπωτικών μηχανημάτων. Και ξαφνικά η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων άρχισε να ξεφεύγει προς τα πάνω, φτάνοντας στο 1,36%, εκεί δηλαδή που βρισκόταν όταν ξέσπασε η πανδημία.

Τι μας ενδιαφέρει εμάς θα μου πείτε; Θέλουμε δεν θέλουμε ο καπετάνιος της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι ΗΠΑ και τα ομόλογα της είναι το απάγκιο των επενδυτών. Από τη στιγμή που η απόδοσή τους γίνεται πιο ελκυστική κινούνται αυτομάτως οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος καθώς μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές και αυξάνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα τα οποία παραδοσιακά αποτελούν ασφαλέστερα καταφύγια. Η κίνηση βέβαια αυτή συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά.

Γιατί συμβαίνει αυτό σήμερα; Ένας πολύ σοβαρός λόγος είναι πως με τους εμβολιασμούς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της οικονομίας παγκοσμίως και οι αγορές άρχισαν να… χωνεύουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα πιάσει το όριο του 2% φέτος. Σήμερα θα μιλήσει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και αναμένεται να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στην «τρέλα» των αγορών, αφού θα δεν αποκλείεται να χαρακτηρίσει αναγκαίο το πακέτο Μπάιντεν των 1,9 τρισ. δολαρίων αλλά ταυτόχρονα να εκφράσει φόβους για υπερθέρμανση της οικονομίας, ακόμη και αν αφήσει περιθώρια για διατήρηση των μέτρων στήριξης με λίγο υψηλότερο πληθωρισμό…

Ίσως, συνεχίζετε να αναρωτιέστε τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά.

Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε κοντά στο 1% όταν πριν από λίγες εβδομάδες ήταν στο 0,6%. Παραλίγο δηλαδή να διπλασιαστεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας γιατί βελτιώνονται οι συνθήκες. Αν θυμάστε είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια να ανεβαίνουν οι αποδόσεις όταν κάτι δεν πήγαινε καλά. Γίναμε ξαφνικά ασφαλές καταφύγιο ή ζούμε έναν γενικότερο παραλογισμό;

Αν δεν έχετε τρελαθεί ακόμη έχουμε κι άλλο. Βλέποντας τις αποδόσεις να «τσιμπάνε», η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να βάλει τη στολή του πυροσβέστη και να ενημερώσει τις αγορές ότι παρακολουθεί τα καθέκαστα, υπονοώντας ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, κι έτσι οι αποδόσεις πήραν ξανά την κατιούσα.

Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα δούμε το spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Η απόδοση του bund θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος κοντά στο -0,3% και η του ελληνικού θα πλησιάσει ξανά στο 0,5%. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον για τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ θα είναι πρωτοφανές φέτος, και αυτό κάτι δείχνει τόσο για τις προσδοκίες της αγοράς, όσο και για τις κινήσεις στήριξης της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα.

---

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Φεβρουαρίου 2020 όταν ξεκινούσε το μεγάλο ξεπούλημα στις αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο κλυδωνιζόταν καταγράφοντας απώλειες 50% σε μόλις 17 συνεδριάσεις μέχρι τις 17 Μαρτίου. Έκτοτε και με αφετηρία τις 469 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει έναν χρόνο μετά να σημειώσει άνοδο έως και 74%, ενώ για πολλές επιμέρους μετοχές, τα κέρδη είναι πολλαπλάσια. Παρά την υστέρηση της ελληνική αγοράς σε σύγκριση με τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια που στο μεσοδιάστημα κατέγραψαν ιστορικά υψηλά, είναι προφανές πως το κλίμα έχει αλλάξει στο ΧΑ. Όσο δεν παραμένει σε επαφή με τα επίπεδα των 780-800 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιστροφή προς τις 1000 μονάδες.  

---

Το Liberal Markets έγραψε πρόσφατα για το ενδιαφέρον Goldman Sachs, Morgan Stanley, Ισραηλινών και Κινεζικών κεφαλαίων για αγορά ξενοδοχείων στη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο αυτές οι κατηγορίες. Γραφεία και χώροι logistics γίνονται ανάρπαστοι αυτή την περίοδο. Η αγορά έχει χαμηλές αποτιμήσεις και το μέλλον ευοίωνο για να «χτιστεί» portfolio προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη, μόλις ανοίξει ο τουρισμός και η οικονομία. Σήμερα αποκαλύπτουμε πως Goldman Sachs και Morgan Stanley  έχουν προσεγγίσει  real estate agency με έδρα στο Λονδίνο. Το «Pelagos» ασχολείται κυρίως με ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα, και μάλιστα ιδρυτές του είναι Έλληνες αναλυτές στο Σίτι του Λονδίνου…
---
Έντονο ενδιαφέρον τραπεζών και μεγάλων funds προσελκύουν ελληνικές startups. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Ήδη έχουν γίνει επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες  όπως η Arrikto, η Persado και η Balena, νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν έντονη παρουσία στην αμερικανική αγορά. Έρχονται εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο λένε πηγές με γνώση του θέματος, ενώ ας μην ξεχνάμε και την InstaShop, η οποία εξαγοράστηκε από την Delivery Hero.
---

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών Revolut, έχει γίνει διάσημη για τις φτηνές χρεώσεις της στους επενδυτές και η αλήθεια είναι πως απέσπασε μεγάλο αριθμό traders από τις χρηματιστηριακές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον ο πειρασμός για υψηλότερες προμήθειες είναι μεγάλος, εξ ου και η αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της που ανακοίνωσε χθες. Μεταξύ άλλων αυξήσεων, στο απλό πρόγραμμα λ.χ οι χρήστες θα έχουν πλέον μια συναλλαγή -αντί τρεις- χωρίς προμήθεια ανά μήνα,  οι χρήστες του Premium πέντε -αντί οκτώ- συναλλαγές ενώ η προμήθεια θεματοφυλακής πολλαπλασιάζεται από 0,01% σε 0,12% της αξίας του περιουσιακού στοιχείου ετησίως.

---

Υψηλό τίμημα πληρώνει η Λάμψα από την πανδημία. Η πληρότητα των δωματίων καταγράφει μείωση πάνω από 50%, τα έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 60%, ενώ εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και το King George, η εταιρεία αντιμετωπίζει χαμηλές πληρότητες  και στη Σερβία με το Hyatt Regency Belgrade και το Mercure Excelsior. Εκτός της μειωμένης τουριστικής κίνησης ανύπαρκτα είναι και τα έσοδα από τα συνέδρια που αποτελεί έναν ακόμη κλάδο με καλό τζίρο στο παρελθόν.  
---

Ο κλάδος της διάθεσης έτοιμων ενδυμάτων της ΕΛΒΕ καταγράφει μειωμένους τζίρους. Κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, τη στιγμή που η αγορά του retail «γοντατίζει». Ωστόσο, η διοίκηση της εισηγμένης βλέπει με θετικό μάτι τα αποτελέσματα του κλάδου ενέργειας. Όπως μαθαίνουμε έρχονται νέα έργα στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ η εισηγμένη έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης για την ανακύκλωση χάρτινων πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών.  

---
Επενδύσεις σε αυτοματοποιημένα συστήματα, ενίσχυση των κέντρων logistics και ανάπτυξη για το 2021 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της εισηγμένης στην εναλλακτική αγορά Foodlink. Η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει αύξηση του κύκλου εργασιών της, ενώ μειώνει τα διοικητικά έξοδα. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί κατά 4 εκατ. ευρώ, λόγω αξιοποίηση των ανοικτών γραμμών πίστωσης.

---
Έρχεται η γενική συνέλευση της Folli Follie στις 10 Μαρτίου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Η διοίκηση της εταιρείας όπως μαθαίνουμε έχει την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ σχέδια ανάπτυξης με νέα brands βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στον στρατηγικό σχεδιασμό για το 2021. Μεγάλοι χαμένοι της συμφωνίας εξυγίανσης είναι οι ομολογιούχοι που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, οι οποίοι δύσκολα θα δουν δικαίωση.